![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z poprawną konwersją mojej bazy. W Shellu wykoniję polecenie:
iconv -f iso-8859-2 -t UTF-8 dane.sql > dane_utf8.sql Następnie wgrywam baze: mysql --default-character-set=utf8 -u xxx -D dane_utf8 -passxxx < dane_utf8.sql Niby wszystko ok. W phpmyadmin widzę nową bazę, jednak, jak w nią wejdę to w treści nie widzę polskich znaków tylko krzaczki unicode typu Cytat Wyniki sprzedaĚźy gier w Japonii Próbowałem też po iconv użyć polecenia: perl -pi -w -e 's/CHARSET=latin2/CHARSET=utf8/g;' dane_utf8.sql Pomogło tylko tyle, że mam w kolumnie Collation przy tabelach utf8_general_ci. Pomożecie? Być może da się dokonać sprawniejszej konwersji bazy lokalnie na Windowsie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 31 Dołączył: 14.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jakie masz kodowanie Tabel/Pól/bazy danych?
-------------------- Jeżeli pomogłem kliknij "Pomógł" :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stara baza ma latin2_general_ci
Ponadto próbowałem usunąć i utworzyć na nowo (nową utf8) bazę i nie ma zmian: Kod mysql --user=xxx-pxxx--execute="DROP DATABASE dane_utf8; CREATE DATABASE dane_utf8 CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci;" Zaznaczę, że poprawny mam podgląd np postów z poziomu phpmyadmin bazy forum phpbb3, które ma kodowanie ustawione jako utf8_bin |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 22:32 |