![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z warunkiem podczas walidacji formularza. Mój kod:
I sprawdzam warunek błędu:
W ten sposób sprawdzam, czy ktoś nie chce zmienić nazwy działu na inny już istniejący w bazie (ale nie ten, który edytuję). I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie fakt, że poprzez zapytanie, które wykonuję, nie można dodać nazwy działu, której nie ma w bazie danych. Jak przerobić to zapytanie, aby można było zmienić nazwę działu na inną (nieistniejącą w bazie danych) i jednocześnie uniemożliwić zmianę nazwy na już istniejącą w bazie danych (ale inną niż tą, którą edytuję). Oczywiście ponadto musiałaby pozostać możliwość braku zmiany nazwy. Trochę to zawile napisałem. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe. Z góry dzięki za pomoc. Ten post edytował brutal1985 31.08.2011, 16:07:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 2 Dołączył: 26.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli Cię dobrze zrozumiałem Ten post edytował -jarek- 31.08.2011, 16:32:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie do końca o to mi chodziło. Nie potrzebuje wstawiać tych danych do tabeli w bazie danych.
One mają być tylko sprawdzone, czy są właściwe. Zilustruję to na przykładzie. Mam dwa działy: Adres i Kontakt. Klikam i wybieram do edycji np. Adres. (przekazuje w zmiennej GET ID działu Adres) Wyświetla się formularz wraz z wstawionymi tam informacjami z bazy danych (dane, które dotychczas były w bazie danych przypisane do działu Adres). W formularzu jest pole Tytuł. Domyślnie podświetli się wpisane w polu Tytuł: "Adres" I teraz chciałbym, aby można było zmienić Tytuł "Adres" na jakikolwiek inny niż "Kontakt" lub zostawić Tytuł "Adres" bez zmian. Jeśli wpiszę w pole Tytuł "Kontakt", to wyświetlić ma się błąd (czyli wartość zmiennej $error ma być true)
Celem takiego rozwiązania jest to, żeby w bazie nie było dwóch działów o tej samej nazwie, a różnym ID. Ten post edytował brutal1985 31.08.2011, 16:58:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 2 Dołączył: 26.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie do końca o to mi chodziło. Nie potrzebuje wstawiać tych danych do tabeli w bazie danych. One mają być tylko sprawdzone, czy są właściwe. Zilustruję to na przykładzie. Mam dwa działy: Adres i Kontakt. Klikam i wybieram do edycji np. Adres. (przekazuje w zmiennej GET ID działu Adres) Wyświetla się formularz wraz z wstawionymi tam informacjami z bazy danych (dane, które dotychczas były w bazie danych przypisane do działu Adres). W formularzu jest pole Tytuł. Domyślnie podświetli się wpisane w polu Tytuł: "Adres" Celem takiego rozwiązania jest to, żeby w bazie nie było dwóch działów o tej samej nazwie, a różnym ID.
może o to Ci codziło?? |
|
|
![]()
|
|
Poradziłem sobie w inny sposób. Po prostu zmieniłem zapytanie do bazy danych. Teraz wyciągam z bazy wszystkie rekordy, które mają ID równe przekazanemu w zmiennej $_GET oraz te, które mają tytuł taki sam, jak wpisany w formularzu.
Następnie w warunku odrzucam wszystkie te, które mają inne ID od oczekiwanego. Oto mój kod:
Mimo to, dziękuje za próbę pomocy. Pozdrawiam. Ten post edytował brutal1985 1.09.2011, 14:07:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:49 |