![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z zapytaniem do MySQLa. Chcę uaktualnić wpisy w bazie danych. Z tym, że do uaktualnienia mam parę wpisów tego samego rodzaju, np. mam numery w zmiennych $i, $ii, $iii, a wartości w zmiennych $x, $xx, $xxx. Trochę to niezrozumiałe, więc przedstawię poprawne zapytania: Kod $zapytanie = update ceny set cena =$x where numer=$i
, drugie powinno wyglądać tak: Kod $zapytanie2 = update ceny set cena =$xx where numer=$ii
,trzecie, tak: Kod $zapytanie3 = update ceny set cena =$xxx where numer=$iii
I tu jest problem, chce wykonać te trzy zapytania razem w jednym, tak, aby skonstruować jedno zapytanie, które wykona pracę, za te trzy, czy tak się da? Nie zwracajcie uwagi na brak średników, itp. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Wstaw oba zestawy (zestaw $x'ów i zestaw $i'ów) do tablic i potem wykonaj zapytanie w pętli dla każdej pary wartości.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak dla uściślenia: jednym zapytaniem nie da się tego zrobić. Można sobie tylko ułatwić pracę (jak napisał scanner).
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Jakto?
A co z konstrukcją? Kod $zapytanie = update ceny set cena =$x where numer in ($i, $ii, $iii)
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
ale
cena=$x cena=$xx cena=$xxx to sa 3 różne wartości przy trzech różnych warunkach ![]() -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zadziała ale przy założeniu, że cena jest wciąż ta sama. Tutaj cena miała być inna przy każdym produkcie - to wyklucza użycie IN().
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:07 |