![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę obecnie pracę magisterską i nie mogę znaleźć czym różni się walidacja danych od filtrowania danych? Czy może są to pojęcia równoznaczne?
W różnych źródłach często oba pojęcia stosowane są zamiennie, choć mam wrażenie że to błąd. Wg mnie pojęcia znaczą mniej więcej to: * Walidacja - sprawdzanie poprawności danych pod zadany wzorzec, np. sprawdzanie poprawności adresu e-mail, kodu pocztowego etc. Sprawdzanie długości stringów, czy nr domu jest faktycznie liczbą itp. * Filtrowanie - filtrowanie pod kątem zawierania niepożądanych danych, przykładowo filtrowanie czy podany ciąg zawiera znaczniki HTML. Whitelisting/blacklisting to filtrowanie czy walidacja? Nie raz jednak trafiłem na opis filtrowania jako sprawdzania czy adres e-mail pasuje do wzorca i zgłupiałem... Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Mogę się wymądrzać ale walidacja to zestaw reguł jakie musi spełnić dana wartość. Dodatkowo walidacja zwraca listę błędów opisujących niespełnione przypadki walidacji.
Filtrowanie to wybieranie interesujących wartości. Np wyfiltrowanie z listy elementów gdzie jest pewien tag html. Myślę, że terminy są dość bliskoznaczne dlatego są mylone. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wobec tego whitelisting/blacklisting zaliczamy do walidacji?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 2 Dołączył: 26.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
whitelisting/blacklisting w zależności do czego mają służyć mogą być do filtrowania jak i do walidacji. Podaj do czego te listy. przykład : blacklisting przy e-poczcie będzie to filtrowanie(filtrowanie spamu) a przy aplikacji będzie to walidacja (błędny kod). Ten post edytował -jarek- 31.08.2011, 19:38:59 |
|
|
![]()
|
|
Chodziło mi o walidację/filtrowanie po stronie serwera aplikacji. Dzięki za pomoc!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:50 |