![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chcę, by przy dwóch przyciskach radio, w zależności od tego, który wybrany, lista <select> była aktywna lub nie. Jeśli wybierzemy radio 1, jest aktywna, a jeśli radio 2, nie jest. I tu moje pytanie, jak w JS ustawić, a następnie wyświetlić zmienną w odpowiednim miejscu w kodzie? Jeśli ktoś nie wie, o co chodzi, poniżej podaję, jak by to wyglądało w PHP:
Ten post edytował szczurcio 29.08.2011, 19:22:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o:
- getElementById <-- zwraca referencję - onchange - Kod referencja_do_elementu.disabled = 'disabled';
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wymyśliłem coś takiego:
Niestety, to zostawia listę wyłączoną, nawet po przejściu do radio2, za to lista na początku jest aktywna. Chciałbym, żeby na początku (bez wybrania radio) była nieaktywna, a po przejściu do radio 2 "aktywowała się". Pokombinować coś z onblur? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro ma być na początku nieaktywna, to niech tak będzie:
Teraz tylko pozostaje nam java script:
Bardziej odpowiednią nazwą funkcji byłoby switch() zamiast disable(). Ten post edytował mortus 29.08.2011, 20:09:32 |
|
|
![]()
|
|
Mortus, Twoje rozwiązanie jeszcze raz pomogło, dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło o to, że "disable" nie odzwierciedla tego co robi funkcja, gdyż ona działa w 2 strony - albo "obezwładnia" element albo wręcz przeciwnie. Lepiej użyć nazwy, która kryje pod sobą to co ta funkcja ma robić np.: toggleDisable .
Tę radę traktuj jako dobry nawyk - nie błąd. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A tak, ale to kwestia czysto językowa - chociaż przyznaję rację. Chodzi o to, że mortus zaproponował nazwę switch, a że taka funkcja już w JS istnieje, nie wiem czy można sobie taką samemu zdefiniować.
|
|
|
![]()
|
|
Najlepiej sprawdź samemu:
Kod <script> function switch(){ alert(123); } switch(); </script> I już wiesz, że... no właśnie sprawdź co ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:22 |