![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 3 Dołączył: 1.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem, zrobiłem skrypt logowania, który sprawdza poprawność pola login i hasło z bazą danych. Kiedy wpisujemy złe dane do formularza logowania skrypt zachowuje się jak należy, natomiast kiedy wpiszemy dobre dane to wywala błąd:
Notice: Undefined index: test in C:\wamp\www\depis\baza_napraw\loguj.php on line 42 Kod php to:
Nie wiem gdzie jest błąd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niech Pan spróbuje tak:
,nie wiem czy to pomoże,ale spróbować można. Ten post edytował Rid 29.08.2011, 16:49:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzanie loginu i hasła jest co najmniej dziwne i to:
CZyli mogę wpisać " " (x2) i przejdzie? Poza tym user jest porównaniem do hasła? Ten post edytował !*! 29.08.2011, 16:53:25 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 3 Dołączył: 1.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzanie loginu i hasła jest co najmniej dziwne i to:
CZyli mogę wpisać " " (x2) i przejdzie? Poza tym user jest porównaniem do hasła? Właśnie nie wiem jak to zrobić inaczej ;( @Rid - niestety nie działa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawy. Poczytaj o isset, empty, trim na php.net i poszukaj jakiegoś gotowego rozwiązania jeśli chodzi o logowanie, bo to co podałeś wyżej jest... po co ta pętla? i w ogóle dużo tych $passX.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Nie mówię, że ten skrypt ma sens
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ni wiem czy dobrze wnioskuję ,ale jeśli $pass2=$pass3 to $pass4 przyrównaj napis $pass2.Nie wiem czy dobrze wnioskuję ,ja tam przyzwyczaiłem się już do rzutowania typów danych w c#-ciężko mi już powiedzieć czy to napis czy zmienna. ![]() Ten post edytował Rid 29.08.2011, 17:01:35 |
|
|
![]()
|
|
$pass2 to jest to co użytkownik wpiszę do formularza i jest to kodowane przez md5
$pass3 jest to hasło w postaci md5 wyciągnięte z bazy danych. |
|
|
![]()
|
|
Tak w skrócie... Robisz odwołanie do bazy, potem nie wiadomo po co pętle, następnie sprawdzasz hasło z hasłem, usera z userem, żeby później sprawdzić usera z hasłem. To już brzmi kiepsko
![]()
Przed wysłaniem sprawdź czy w ogóle istnieją. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Coś mi się wydaje że sam tego nie naprawię. Mógłbym prosić o jakiś link lub lekturkę z systemem logowania połączoną z bazą danych.
Ten post edytował przemo191 29.08.2011, 17:29:23 |
|
|
![]()
|
|
Google na forum też już było sporo tematów i rozwiązań.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Coś mi się wydaje że sam tego nie naprawię. Przecież w swoim przedostatnim poście !*! podał ci rozwiązanie. To jest cały kod. Jedyne co musisz zrobić to wstawić swoje dane w ten kod.Cytat $_SESSION['is_logged'] = true; Nie za bardzo rozumiem.... niby w czym ma pomóc zamiana TRUE (wartość logiczna, mówiąca czy coś jest prawdą czy nie) na tekst 'TRUE'?zamienić na: $_SESSION['is_logged'] = "true"; @przemo191 zapoznaj się dodatkowo z podstawami php, bo leżysz na tym totalnie. if($user2 = $user3){ To nie jest porównanie. To jest porównanie: if($user2 == $user3){ '$pass3' - to jest tekst $pass3 $pass3 - to jest zmienna $pass3 Nie strzelaj kodem na chybił trafił tylko patrz co piszesz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 18:47 |