![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pytanie odnośnie optymalizacji bazy danych, w sumie nawet raczej sposób rozmieszczenia danych. Mam taką sytuację: Dane odnośnie zainteresowania:
Do tego dochodzi nam jeszcze inne tabele ze strukturą drzewiastą, czasem bardziej rozbudowane. Teraz nie wiem jak jest lepiej zaimplementować to, czy stworzyć tabelę w bazie danych:
Czy lepiej stworzyć każdą oddzielną tabelę w bazie, a może nawet lepiej zapisać wszystko do pliku? Oczywiście zaznaczam żeby połączyć prostotę modyfikacji danych z szybką obsługą. Dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 3 Dołączył: 19.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odradzam Ci trzymanie danych w sposób, który jest na drugim przykładzie (z tablicą JSON), lepiej w oddzielnych tabelach. Rozpatrz to także pod względem przyszłych modyfikacji i możliwości rozwoju aplikacji, czy to przypadkiem nie okaże się przeszkodą. Poza tym pole z tablicą JSON jakiego typu będzie? VARCHAR na pewno na długo nie starczy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 17:01 |