![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 6.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukam skutecznego sposobu na banowanie.
Bany zakladane na czas. Da sie na mac karty? Lub cos w tym stylu? Jesli da sie na karte sieciowa lub cos podobnego to prosze o porade jak. W jakeij technologii? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MAC można zmienić
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 6.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak ale tu juz 1% wie chyba...
a jesli nie mac to jaki skuteczny ban? da sie rpozpozn ac jakos komputer? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Najskuteczniejszy bedzie ban na konto.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 6 Dołączył: 29.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma to jak rozmawiać o banie na MAC adres gdy nie da się zrobić tak. Tzn. nie w sieci Internet. W sieci lokalnej się da. Nie znam żadnego gotowego rozwiązania, trzeba by było zdrowo się nagimnastykować, bo rozumiem, że ma być to zrealizowane z poziomu aplikacji PHP. Takie kompetencje - blokowanie mac adresów, mają odpowiednie narzędzia w systemie operacyjnym, więc głównym zadaniem byłoby połączenie ich ze skryptem w celu przekazywania informacji.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 39 Dołączył: 6.12.2010 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz spróbować z Flash Cookie + Ip czy User Agent. Mało kto wgl. wie o istnieniu takich ciasteczek
![]() -------------------- Wspieram akcję "jQuery i AJAX to nie język programowania"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 6 Dołączył: 29.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepszym rozwiązaniem jest połączenie kilku metod, konto + ip + ciastka, też te flashowe. Dobrym pomysłem jest też ciche banowanie, strona zwalnia, wczytuje się z błędami, sypie errorami, itp. Nie wiem czy wielu się połapie, że zostali zbanowani, szczególnie gdy ich nie ostrzeżemy
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 39 Dołączył: 6.12.2010 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciche banowanie to najgorszy pomysł
![]() -------------------- Wspieram akcję "jQuery i AJAX to nie język programowania"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Możesz spróbować z Flash Cookie + Ip czy User Agent. Mało kto wgl. wie o istnieniu takich ciasteczek ![]() SharedObject -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciche banowanie to najgorszy pomysł ![]() A kolega powie: dziwne u mnie wszystko działa ok, chodź do mnie się zaloguj i wtedy się połapią -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już są brane różne sposoby pod uwagę, to trzeba aktualizować dane tzn. gdy zmieni ip, ale zostanie ciastko, to trzeba zapamiętać nowe ip lub jeśli usunie ciastko, a rozpoznamy go po ip to wysłać mu nowe ciastka. Jeśli spryciarz usunie oba rodzaje ciastek + zmieni ip w jednym momencie to jest już trudniej. Można wprowadzić system monitorujący dane nowych użytkowników z danymi zbanowanych do zweryfikowania przez specjalny oddział CSI - te same lat,lng i hasło co użytkownika zbanowanego = mamy intruza. Jednak to wszystko to jedynie utrudnienia.
-------------------- Free Web Tools - narzędzia dla programistów, webdeveloperów i specjalistów seo...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat MAC można zmienić Proponuję sięgnąć do podstaw sieci komputerowych zanim zacznie się pisać głupoty. Ja się nie cykam - jest taki fajny pakiet fail2ban, który współpracuje ze wszystkimi POSIX-owymi firewallami. Znajdzie się IP w logu? Jest wycinany. Bardzo fajnie można zintegrować z własnymi integracjami. PS: uczestnicy PHPCon będą mogli o nim posłuchać na mojej prelekcji poświęconej bezpieczeństwu aplikacji webowych. [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nowsze karty ethernetowe pozwalają na zmianę nadanego im adresu MAC. Chętnie posłucham, bo nie twierdzę, że jestem alfą i omegą tylko powiedziałem coś, w co naprawdę wierzę. edit: Podejrzewam, że chodzi Ci o to, że nie można zmienić fizycznego adresu karty, a tylko jakoś się podszyć - czy mam rację? Ten post edytował O$iek 29.08.2011, 14:22:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Chętnie posłucham, bo nie twierdzę, że jestem alfą i omegą tylko powiedziałem coś, w co naprawdę wierzę. W opcjach sterownika nawet coś takiego znajdziesz. ![]() Ale co Wam po adresie MAC, skoro on jest zmieniany po przejściu przez pierwszy węzeł? ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może się nie znam ale coś mi nie pasuje, masz router przypuśćmy jakby MAC zmieniał się po przejściu przez niego, to skąd by potem wiedział gdzie ma wysłać odpowiedź?
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Cytat przypuśćmy jakby MAC zmieniał się po przejściu przez niego, to skąd by potem wiedział gdzie ma wysłać odpowiedź? Przeczytaj o podstawach sieci komputerowych, a zwłaszcza to, jaka jest korelacja między adresem MAC, adresem IP i tablicami ARP. Nie ma sensu pisać o tym, o czym zostało już multum napisane. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
evercookie?
-------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:39 |