|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Mam pewien problem, który nie wiem jak rozwiązać. Mam model i tablę w bazie odpowiadającą za prywatne wiadomości. Pole od (nadawca) i do (adresat) są jako int - numer ID usera. W modelu mam metodę pobierającą wszystkie wiadomości. Wszystko jest ok, tylko nie wiem jak napisać wyświetlanie danych usera (login) przy polu nadawcy. Nie mogę napisać pola do, bo potrzebuje jego ID do wysłania np odpowiedzi. Aktualnie mam zrobione tak, że pobieram całą listę w kontrolerze, przekazuje do widoku a w widoku pobieram metodą PobierzLogin z modelu wiadomości login i wyświetlam. Ale takie rozwiązanie nie może być, bo przecież model nie powinien być w widoku. Chciałbym pobrać wszystkie wiadomości, potem puścić pętle (foreach / while ? ) aby odczytał login usera i dodał kolejną wartość do tablicy. Nie wiem ja kto zrobić :/ Wiadomości pobieram przez fetchAll. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak masz zapytanie odnośnie wiadomości to możesz :
Oczywiście mógłbyś zrobić 2 razy JOIN'a ale sądzę że dwa zapytania będą szybsze, chociaż nigdy tego nie testowałem, więc jak się Tobie nudzi możesz potestwoać i zaprezentować wyniki =D PS. Metoda fetchPairs jest dostępna z poziomu $this->_db . Ten post edytował melkorm 28.08.2011, 11:33:31 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Problem jest taki, że mam 3 typy userów i dla każdego z nich jest inna tabela. Taka musi być. W tabeli user mam typ usera.
Mam metodę pobierającą dane na podstawie numeru ID usera. Teraz bym chciał zrobić jakiegoś foreacha, w którym wywołam tą metodę na podstawie numeru ID usera i dopisze mi do tablicy tą daną jako jakaś tam zmienna. Join także odpada, chyba że w modelu robić joina w zależności od typu użytkownika tak jak teraz to robię:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
No więc, nie czepiaj się samego modelu bazy danych - jeżeli twierdzisz że tak musi być, no to musi być (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
1. To jest nie potrzebne, tą samą funkcjonalnosć masz via $this 2. Przy takim modelu danych to będzie wtedy coś w stylu:
Dzięki temu masz 2 zapytania, a nie jakbyś chciał to zrobić w pętli gdzie masz zapytań: ilość userów * 2. |
|
|
|
|
|
|
|
Staram się to zrozumieć... Do 6 linijki jest jasne. W tym foreachu przypisuje nr ID usera do poszczególnych tablic (case'a zrobię). A potem jakie mam zrobić zapytanie z UNION? Coś takiego:
Tylko wtedy mi zwróci admina, studenta i profesora o danym ID. Trochę się tutaj pogubiłem :/ Dokładnie mam tak: * model:
*kontroler:
*widok:
|
|
|
|
|
|
|
|
No jeżeli masz 30 wiadomości, to Tobie produkuje 60'idków - przypisujesz je do tablic (jako klucz dajesz idUsera by nie robić array_unique) i wtedy masz zapytanie z IN dla każdego union i wtedy pobierzesz wszystkich użytkowników od razu i wtedy iterujesz po wynikach i tworzysz sobie tabelkę id=>dane użytkownika.
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie wiem czy nie zrobię jak wcześniej z pobieraniem nazwy, czyli 1 zapytanie do pobrania roli użytkownika na podstawie numeru ID, a potem switch->case i w zależności od tej roli wykona się odpowiednie zapytanie. Tylko wtedy będzie tyle zapytań ile wiadomości :/
Bo trochę nie kumam tych pętli z odpowiednimi ID. Wymyśliłem takie zapytanie:
I to zapytanie spełnia moje oczekiwania gdyby nie to, że pojawiają mi się kolumny name, name1 i name2. Jakby dało się te 3 kolumny zebrać jakoś w jedną o nazwie name, to byłoby już bosko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) === EDYCIA === Napisałem takie coś:
Nie wydaje mi się to zbyt eleganckie, ale chyba jest skuteczne, bo otrzymałem dane, które chciałem. Teraz nie wiem czy uda mi się to przerobić na metody Zendowskie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak się nie uda, to trzeba będzie napisać czyste zapytanie i podstawiać zmienną jako parametr. P.S. Temat już zszedł na bok, jako MySQL. Ten post edytował IceManSpy 28.08.2011, 22:15:36 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 18:08 |