![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam robie gre i chciałbym zrobić jakiś fajny sytem lvli ale ,żeby go napisać musze was poprosić o pomoc. Czy mógłby ktoś napisać mi kod który wczytuje pliki z pliku np. lvl.txt w którym są poziomy z exp'em dka postaci czyli lvl | exp np :
1 | 0 2 | 200 3 | 500 ... 500 | 5000000 i właśnie potrzebuje kod jakiś w stylu ,że wczytuje te dane z pliku np. lvl.txt i jeśli zmienna $exp ma np. 150 exp to będzie pisało ,że ma lvl 2 ^^ PS. nie umiem tłuaczyć i daje POMÓGŁ ! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 9 Dołączył: 30.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kylu: nikt tu nie robi za 'pomógł', możemy Cię nakierować na odpowiednie rozwiązania i sugerować lepsze niż obrałeś
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 39 Dołączył: 6.12.2010 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz jeszcze zrobić to na bazie danych
![]() -------------------- Wspieram akcję "jQuery i AJAX to nie język programowania"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Teraz mam inny problem
![]() $lvl - Lvl $min_exp - minimum exp do lvl $max_exp - maksymalny exp do lvl np. mam tabele lvl min_exp max_exp 1 0 500 2 501 1000 3 1001 1900 i powiedzmy ,że ktoś ma 659 exp to powinno mu pokazywać ,że ma lvl 2 ![]() I właśnei czy ktoś mi to zrobi/pokaże jak to zrobić ? chodzi mi ocoś takiego ,że jesli jego exp jest wiekszy nisz $min_exp i mniejszy nisz $max_exp to pokazuje lvl np. 2 ![]() Dzięki i pozdrawiam Kylu31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 1 Dołączył: 21.11.2006 Skąd: Ozorków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz mysql_fetch_array z bazy wyciągając wszystkie levele:
Można to zrobić bardziej optymalnie, ale takie rozwiązanie spokojnie wystarczy. Chociaż ja na Twoim miejscu elementy, które rzadko będą się zmieniać, trzymałbym w tablicy w pliku php. Nie ma sensu obciążać sobie bazy takimi zapytaniami. Możesz zrobić sobie też prostą funkcję, która będzie przechowywać te wszystkie if'y.
I robisz tylko wywołanie funkcji check_level($user_exp); Ja bym wybrał to drugie rozwiązanie lub jego pochodną. Będziesz miał dużo poważniejsze elementy do trzymania w bazie. Ten post edytował Kamil Rybczyński 5.09.2011, 18:48:38 -------------------- Wykonujemy strony www, wśród naszych produktów są także system rezerwacji online oraz system monitorowania pozycji w wyszukiwarkach
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie coś zrób:
Pobierz PD (punkty doświadczenia) z tabelki usera i punkty doświadczenia jakie musi posiadać na danym levelu coś takiego:
Działa to na takiej zasadzie, że na start user ma 1lvl i 0exp, z postępem gry dostaje więcej expa i jak w jego mysql będzie więcej (lub równo) niż exp wymagany to wtedy wykonuje się warunek, i dodaje się poziom i usuwa się np nadmiar pd (bo jak bd się usuwało całe pd to też źle bo czasami za jakąś akcje dostaniemy 140% expa na poziom, a tu nam usunie 100% na odpowiedni lvl i dodatkowo 40% - chyba mnie rozumiesz ) Później informacja o wyższym poziomie Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 5 Dołączył: 17.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam poczytać o Vallheru - silniku do gier MMO na przeglądarke
|
|
|
![]()
|
|
cer93 nie lubie brać pomysłów z innych gier ^^
Kamil Rybczyński Wole zamulic troche baze i tak mam mało graczy ![]() ![]() Giluś O tym myślałem ale takie coś mi nie podchodzi ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 10:47 |