![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 2 Dołączył: 30.11.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przperaszam za nazwę tematu, nie wiedziałem jak nazwać odpowiednio do problemu. Chodzi o to że chcę pobrać X newsów z największą liczbą wyświetleń z ostatnich Y dni.
Tabela mt_views w której zapisane są ilości wyświetleń na poszczególne dni i miesiące wygląda tak
Przykładowe wpisy
Chcę pobrać to w taki sposób aby mieć np dwa wyniki (X z początku tematu) których suma wyświetleń z ostatnich 5 dni (Y) jest największa, mógłbym pobrać wszystko a potem w pętli sobie to policzyć ale po co mam pobierać 900 wpisów skoro potrzebuję tylko 2 etc. Mam nadzieję że wytłumaczyłem mój problem. Zobrazuję to trochę inaczej Zawartosc tabeli
Jak widzimy news o id 19 ma w ciagu ostatnich dwoch dni (26, 25) 97wyswietlen ID 22: 57 IDl 27: 32 I ja chce pobrac dwa najpopularniejsze newsy czyli z taka zawartoscia tabeli powinno mi wyjsc news o id 19 (97 wyswietlen) i news o id 22 (57) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Będzie ciężko, bo w strukturze tabeli nie uwzględniono roku (dlatego wpisy z zeszłego roku też będą policzone i dlatego trzeba zmienić strukturę tabeli). Poza tym bez sensu rozbito dzień i miesiąc, co tylko utrudnia sprawę. Jednak:
Jak widać zapytanie pobiera 2 najpopularniejsze newsy wraz z liczbą ich wyświetleń w przeciągu ostatnich 5 dni. EDIT Wydajność przy dużej liczbie danych może nie być najwyższa. Ten post edytował mortus 26.08.2011, 19:24:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 2 Dołączył: 30.11.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
udalo mi sie to zrobic, cus takiego
jest tu pewien blad ;p ale da sie skorzystac |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:49 |