![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Potrzebuje skrypt który z określonego folderu wczytuje nazwy plików, zapisuje je do bazy mysql, jeżeli pokaze się nowy plik wykonuje kolejny skrypt. Probowałem coś takiego zrobić , wczytywał mi nazwy lecz niestety nie działał prawidlowo jeżeli pojawił się npowy plik. Ma ktoś może jakieś gotowe rozwiązanie ?
Powód edycji: [Spawnm]:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 18 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz odpalać skrypt cyklicznie w cronie na przykład i sprawdzać stan katalogu od poprzedniego odpalenia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz odpalać skrypt cyklicznie w cronie na przykład i sprawdzać stan katalogu od poprzedniego odpalenia. A co to ma do rzeczy? Jeśli skrypt po "ręcznym" uruchomieniu nie działał prawidłowo, to prze CRON-a też nie będzie.
Do tego trzeba podpiąć połączenie z bazą danych. Skrypt zapisuje tylko nazwy plików w katalogu pod zmienną $folder, aby zapisywał również ścieżkę, trzeba go nieco zmodyfikować (w sumie to zastąpić linię 4 poniższą):
Oczywiście nie wiem, jak wygląda u Ciebie tabela w bazie danych, w przykładzie ma ona dwa pola (id oraz filename) i nazywa się 'files'. Skrypt nie sprawdza, czy pliki zostały usunięte, ale czy zostały dodane. Pisane z "palca", więc nie wiem, czy będzie działać na 100%. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki za pomoc dzisiaj sprawdzę czy działa, dokładnie oto mi chodziło żeby sprawdzał czy są nowe pliki, poźniej to będzie uruchamiane przez crona.
pozdrawiam Konrad |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 09:56 |