![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 9.07.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ostatnio dodałem do swojej strony możliwość płatności używając internetowych banków tj. PayPal oraz AlertPay.
Przy zamówieniu można wybrać sobie co się chce kupić. Kod samego formularza/buttonu wygląda następująco:
Jak mogę dodać do tego żeby przy zamówieniu (kliknięciu w button) dodała się również informacja do bazy danych ze szczegółami zamówienia? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o onsubmit i ajax
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o onsubmit i ajax A co jeśli JS będzie wyłączony? Zrób formularz z przekierowaniem do swojego pliku po czym z niego wyślij dane na stronę płatności i do bazy. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Olewam takich ludzi jak chcą być masochistami to ich wybór
ps. tobie radze to samo ![]() EDIT: chociaż w tym wypadku to faktycznie masz rację. zrobienie tego po stronie klienta, może spowodować duże komplikacje Ten post edytował CuteOne 26.08.2011, 06:36:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też ich olewam, ale nie w przypadku gdy chodzi o płatności
![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 15 Dołączył: 16.02.2008 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że rozsądniejszym wyjście będzie tworzenie rekordu w bazie danych za każdym razem, gdy wyświetlasz formularz. Z reguły do bramki płatności musisz wysłać jakiś ciąg znaków będący niejako identyfikatorem sesji, zapisz go sobie również w bazie wraz z id klienta.
Gdy user przejdzie na stronę bramki płatności, w zależności od tego, czy zapłaci, czy nie, zostanie przekierowany z powrotem na Twoją stronę wraz z danymi w $_POST, (przekieruje na odpowiedni adres, który np. wpisałeś w panelu administracyjnym bramki płatności). Odczytujesz sobie tylko $_POST, znajdziesz tam id sesji który wcześniej podałeś, aktualizujesz sobie na jego podstawie rekord w bazie (np. zmieniasz pole status na 'Zapłacone') i masz pewność, że nie zgubisz żadnej płatności. |
|
|
![]()
|
|
Myślę, że rozsądniejszym wyjście będzie tworzenie rekordu w bazie danych za każdym razem, gdy wyświetlasz formularz. Bez sensu. Niepotrzebne odpytywanie bazy. A co jeśli ktoś wyświetli formularz a nie dokona zapłaty? Lepiej wysłać zapytanie gdy faktycznie jest to podtrzebne. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 15 Dołączył: 16.02.2008 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez sensu. Niepotrzebne odpytywanie bazy. A co jeśli ktoś wyświetli formularz a nie dokona zapłaty? Lepiej wysłać zapytanie gdy faktycznie jest to podtrzebne. Rób jak uważasz. Jednak jeśli chodzi o płatności, lepiej mieć wszystko w logach, nawet te według Ciebie niepotrzebne dane. |
|
|
![]()
|
|
A jakież to niby potrzebne dane może mi przekazać użytkownik tuż po wyświetleniu formularza, że aż muszę to sobie zapisać do bazy? Log o którym mówisz o ile już musisz zapisujesz w bazie dopiero po jakiejś akcji, szczególnie że nie wiesz jaką opcje wybierze użytkownik, no chyba że masz magiczną kulę. Twój sposób niepotrzebnie zaśmieca bazę, a logi jako takie i tak są w innym miejscu, chyba że trzymasz te płatności na yoyo czy innym home.pl
Ten post edytował !*! 26.08.2011, 17:32:39 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 9.07.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co jeśli JS będzie wyłączony? Zrób formularz z przekierowaniem do swojego pliku po czym z niego wyślij dane na stronę płatności i do bazy. Mógł byś trochę jaśniej bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.. Chcesz aby podczas "zakupów" user wybierał sobie co chce i podczas wyboru przesyłają się dane do bazy a dopiero na następnej stronie są płatności? |
|
|
![]()
|
|
<form action="skrypt_do_odbierania_danych.php" method="post">
a w Twoim pliku "skrypt_do_odbierania_danych.php" zapisujesz dane do bazy po czym wysyłasz je curlem do płatności |
|
|
![]()
|
|
Będę musiał to chyba jednak zrobić tak jak sam to opisałem bo waszego sposobu chociaż jest pewnie o niebo lepszy niestety nie rozumiem :/
|
|
|
![]()
|
|
Poczytaj o cURL to zrozumiesz
![]() |
|
|
![]()
|
|
CuteOne dlaczego curl?
boro11 - Twój system płatności ma zapeewne jakieś API, każdy serwis takie posiada, dzięki czemu możesz je obsługiwać. Chodzi o to że robisz formularz, plik "jakistam.php" i w formularzu dajesz "action=jakistam.php". W tym pliku odczytujesz dane jakie wysłałeś w formularzu i zapisujesz je sobie do bazy, po czym dzięki API wysyłasz je do serwisu z płatnościami. Ot koniec. Tylko zabezpiecz to dobrze ![]() Ten post edytował !*! 29.08.2011, 11:15:22 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Bo jest prostsze niż zabawa z API
![]() 1. Nie wiesz czy dany serwis takowe API posiada a jeszcze lepiej jak jeden posiada a drugi nie 2. Jeżeli obsługujesz więcej niż jeden bank to podwajasz / trajasz / pięciorasz ( ![]() A tak masz jedną funkcję do wysyłki i tylko zmieniasz sobie dane POST/GET ![]() ps. dla mnie jeżeli API nie ma jakiś fajniejszych możliwości jak odbiór / wysyłka danych to jest zbędny ![]() Ten post edytował CuteOne 29.08.2011, 11:23:22 |
|
|
![]()
|
|
@up, to są jeszcze takie na rynku? Przecież właśnie po to są te wszytkie serwisy płatności żeby obsługiwać każdy bank po swojej stronie i oni dostarczają Ci API tylko do obsługi ich bebechów, nic więcej, przecież nie robisz odwołania do każdego banku po swojej stronie
![]() Ten post edytował !*! 29.08.2011, 11:26:28 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Wole napisać swój skrypt niż płacić pośrednikowi prowizję...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:31 |