![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 25.08.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to mój pierwszy post tutaj więc witam wszystkich (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Mam do rozwiązania następujący problem. Potrzebuję utworzyć 5 tablic które zawierały by nazwy plików. Problem jest następujący: - kolejność w tablicach musi być różna - nie może dojść do sytuacji w której pod tym samym indeksem w różnych tablicach jest ta sama wartość, tzn. jeżeli tablica[1] zawiera 'plik1' to żadna z pozostałych tablic pod indeksem 1 nie może zawierać 'plik1', ale oczywiście 'plik1' może (a nawet musi) być w innym miejscu. Niewiem jak to jaśniej opisac (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Rozwiązanie które zastosowałem na chwilę obecną:
Może da się prościej/lepiej? I nie chodzi mi tu o zrobienie tego bardziej uniwersalnie, tzn dla różnej ilości tablic. Ma być konkretnie dla 5 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 6 Dołączył: 12.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a tak?
edit: oczywiście zakładamy, że losowo generuje się tablica0 a pozostałe to jej funkcje. Ten post edytował longinus_torwaldzki 25.08.2011, 13:34:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 25.08.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomysłowe i zdecydowanie szybciej działa ale za mało tu losowości. Widać po prostu że kolejne tablice nie są 'losowe', tylko są przesunięciem poprzedniej. Niemniej dzięki za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 6 Dołączył: 12.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no nie da sie ukryc:| ewentualnie moglbys jeszcze przemieszac kolejnosc tablic...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:54 |