![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Prowadzę małą stronkę katolicką www.miserere.pl opartą na cms-ie php-fusion. Po php poruszam się intuicyjnie, czyli po omacku;-). Na stronie tutaj znalazłem skrypt kalendarza liturgicznego. Kalendarz składa się z pliku kalendarz.php z kodem: , oraz pliku tekstowego z danymi dane.txt. Zainstalowałem go sobie na próbę na lokalhoście. Wywołałem go kodem: Kalendarz wyświetlił się prawidłowo, ale nad nim pojawiły się 3 rodzaje komunikatów o błędach powtórzone kilkadziesiąt razy: Kod Notice: Undefined index: wyświetl_okres in C:\xampplite\htdocs\miserere\kalendarz.php on line 199 Kod Notice: Undefined index: opis in C:\xampplite\htdocs\miserere\kalendarz.php on line 198 Kod Notice: Undefined index: r in C:\xampplite\htdocs\miserere\kalendarz.php on line 224 Nie potrafię rozwiązać tego problemu. Może ktoś z Was mógłby mi pomóc?
Powód edycji: [Cysiaczek]:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
To są pospolite błędy. Ich komunikat jasno wskazuje co jest nie tak. Brakuje indeksów o tych nazwach w tablicy $a.
Podpowiedź: Sprawdź plik dane.txt, czy na jego podstawie poprawnie da się wygenerować te klucze:
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim dziękuję za zainteresowanie się tematem i chęć pomocy.
Chyba źle się wyraziłem opisując swoją znajomość PHP - nazwę to nieudolnym raczkowaniem. Sorry, niestety nie potrafię tego sprawdzić. Chyba w tym przypadku trzeba mi wskazać błędy palcem. Załączyłbym plik txt, ale nie widzę tu opcji załączania plików do postów. Wstawiam tu tylko część pliku dane.txt - całość się nie mieści, ale reszta pliku jest dokładnie na tej samej zasadzie. Kod [Adwent]
kiedy=pierwsza niedziela po 26 listopada typ=Okres opis=%s adwentu [Oktawa Narodzenia Pańskiego] kiedy=25 grudnia typ=Okres opis=Oktawa Narodzenia Pańskiego [Okres Narodzenia Pańskiego] kiedy=2 stycznia typ=Okres opis=Okres Narodzenia Pańskiego [Pi±ty Dzień Oktawy Narodzenia Pańskiego] kiedy=29 grudnia typ=¦więto opis=Pi±ty Dzień Oktawy Narodzenia Pańskiego wy¶wietl_okres=nie [Szósty Dzień Oktawy Narodzenia Pańskiego] kiedy=30 grudnia typ=¦więto opis=Szósty Dzień Oktawy Narodzenia Pańskiego wy¶wietl_okres=nie [¦więtej Rodziny] kiedy=0 dni po ¦więtej Rodziny typ=¦więto opis=¦więtej Rodziny: Jezusa, Maryi i Józefa [Siódmy Dzień Oktawy Narodzenia Pańskiego] kiedy=31 grudnia typ=¦więto opis=Siódmy Dzień Oktawy Narodzenia Pańskiego wy¶wietl_okres=nie [Okres zwykły] kiedy=0 dni po Chrzest Pański typ=Okres opis=%s okresu zwykłego [Po Popielcu] kiedy=0 dni po ¦roda popielcowa typ=Okres wy¶wietl_okres=nie [¦roda popielcowa] kiedy=45 dni przed Wielkanoc typ=Uroczysto¶ć opis=¦roda popielcowa [Czwartek po Popielcu] kiedy=1 dni po ¦roda popielcowa typ=Wspomnienie obowi±zkowe opis=Czwartek po Popielcu [Pi±tek po Popielcu] kiedy=2 dni po ¦roda popielcowa typ=Wspomnienie obowi±zkowe opis=Pi±tek po Popielcu [Sobota po Popielcu] kiedy=3 dni po ¦roda popielcowa typ=Wspomnienie obowi±zkowe opis=Sobota po Popielcu [Wielki Post] kiedy=3 dni po ¦roda popielcowa typ=Okres opis=%s Wielkiego Postu [Niedziela Męki Pańskiej] kiedy=7 dni przed Wielkanoc typ=Uroczysto¶ć opis=Niedziela Męki Pańskiej wy¶wietl_okres=nie [Poniedziałek Wielkiego Tygodnia] kiedy=1 dni po Niedziela Męki Pańskiej typ=Wspomnienie obowi±zkowe opis=Poniedziałek Wielkiego Tygodnia wy¶wietl_okres=nie [Wtorek Wielkiego Tygodnia] kiedy=2 dni po Niedziela Męki Pańskiej typ=Wspomnienie obowi±zkowe opis=Wtorek Wielkiego Tygodnia wy¶wietl_okres=nie [¦roda Wielkiego Tygodnia] kiedy=3 dni po Niedziela Męki Pańskiej typ=Wspomnienie obowi±zkowe opis=¦roda Wielkiego Tygodnia wy¶wietl_okres=nie [Wielki Czwartek] kiedy=4 dni po Niedziela Męki Pańskiej typ=Wspomnienie obowi±zkowe opis=Triduum Paschalne, Wielki Czwartek wy¶wietl_okres=nie [Wielki Pi±tek] kiedy=5 dni po Niedziela Męki Pańskiej typ=Wspomnienie obowi±zkowe opis=Triduum Paschalne, Wielki Pi±tek wy¶wietl_okres=nie [Wielka Sobota] kiedy=6 dni po Niedziela Męki Pańskiej typ=Wspomnienie obowi±zkowe opis=Triduum Paschalne, Wielka Sobota wy¶wietl_okres=nie [Wielkanoc] kiedy=0 dni po Wielkanoc typ=Uroczysto¶ć opis=Wielkanoc [Okres Wielkanocny] kiedy=0 dni po Wielkanoc typ=Okres opis=%s okresu wielkanocnego [Poniedziałek Wielkanocny] kiedy=1 dni po Wielkanoc typ=Uroczysto¶ć opis=Poniedziałek Wielkanocny wy¶wietl_okres=nie Ten post edytował czarkowsky 25.08.2011, 13:22:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Z racji, że na php się nie znasz i raczej wiedza tajemna o co z tym błędem chodzi ci nie będzie potrzebna, to poprostu na początku tego skryptu daj:
error_reporting(0); Błędy "znikną". -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nospor dziękuję za podpowiedź!
Wiem, że mogę też wstawić Kod ini_set('display_errors',0); .Jest to jednak wyjście tymczasowe, tym bardziej, że skrypt był napisany kilka lat temu i obawiam się, że niedługo mogą pojawić się większe problemy. Cysiaczek napisał, że są to pospolite błędy. Pomyślałem, że wprawny php-owiec łatwo je zlokalizuje i naprawi? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że działamy tu tylko na zasadach koleżeńskich, a jest trochę kodu do przejrzenia. Gdyby jednak ktoś podjął się trudu, będę bardzo wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Przenoszę do Poszukuję i otagowuję.
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 26 Dołączył: 13.09.2007 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamień:
Na:
W przypadku braku odpowiednich danych w pliku txt skrypt przydzieli sobie wartości domyślne. Trzeciego błędu na szybko nie mogę zlokalizować. |
|
|
![]()
|
|
Skoro mój post trafił do działu poszukuję, to w zamian za pomoc mogę zaproponować umieszczenie na mojej stronie miserere.pl linku do strony osoby, która mi pomoże (no chyba, że strona nie będzie zgodna z naszym regulaminem).
Sabat24 jest tak: te dwa pierwsze komunikaty zginęły, a ten o "r" w linii 227 pozostał. Niestety pojawiły się dwa nowe, chociaż już nie są tak wielokrotnie powtarzane: Kod Notice: Undefined index: kiedy in C:\xampplite\htdocs\miserere\kalendarz.php on line 201 Kod Notice: Undefined index: typ in C:\xampplite\htdocs\miserere\kalendarz.php on line 201
Ten post edytował czarkowsky 26.08.2011, 12:36:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:35 |