![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To mój pierwszy post na forum więc chciałem wszystkich przywitać.
Niedawno zacząłem się uczyć php i napotykając na problem, którego nie mogę rozwiązać trafiłem tutaj:) Chodzi mi o wykorzystanie funkcji isset wzgledem forumlarza. Mam taki sobie o to fragment kodu:
Ten kod ładnie działa, w momencie naciśnięcia przycisku 'Dodaj'. Wywował sie z powrotem ten kod i pętla if zostanie wykonana bo zmienna submit istnieje. Teraz chciałbym zmienić ten średnio ładny przycisk na jakiś jpg czyli mam tak:
Teraz problem się pojawia bo o ile mam ładny przycisk jpg to nie może się wykonać pętla if nawet jeżeli zmienie na Prosiłbym Was o rady jak to rozwiązać. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zrób sobie
print_r($_POST); a doznasz olśnienia. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem tak jak napisałeś ale niestety nie rozumiem tego.
Wypisały mi się wszystkie zmienne, które zostały użyte w formularzu. Array ( [nr_klienta] => [q] => [submit_x] => 59 [submit_y] => 21 ) Jeżeli teraz dam warunek: if(isset($_POST['submit_x']) to petla i tak wykonuje sie zawsze a chcialbym, zeby wykonywala sie jak w zwyklym formularzu z przyciskiem typu sugmit, dopiero po nacisnieciu guzika ktory ma teraz type=img Ktoś pomoże bo próbuje naprawdę chyba wszystkiego i nie mogę z tego wybrnąć ? Przez to stoję w miejscu. <input type="image" src="images/login-btn.png" title="Zaloguj się" alt="Zaloguj" width="103" height="42" style="margin-left:90px;" name="submit" value='1' id="submit"/> Do tego napisałem taki warunek: if (isset($_POST['submit'])) { echo 'udalo sie'; } I to działa za pierwszym razem, kiedy wrzuce to na serwer. Potem już to value jest jakby cały czas gdzieś przechowywane i niestety warunek jest zawsze spelniany nawet jezeli ni klikne w ten button. Myslalem, zeby czyscic ta zmienna za kazdym razem ale niestetty wtedy ten warunek nigdy nie bedzie spelniony bo przeciez w action mam <?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?> Na razie chwilowo rozwiązałem to tak, że zrobiłem taki warunek if (!empty($_POST['nr_klienta']) && !empty($_POST['pass'])) Czy wykonuje pętle w momencie kiedy nr_klienta i pass jest wypelniony ale nie do konca podoba mi sie to rozwiazanie. Jeżeli ktoś wie jak można zrobić, zeby wykonywalo instrukcje if wtedy i tylko wtedy gdy zostal klikniety button typu image. Typu submit bylo proste niby tylko zmiana typu a ten sposob zupelnie nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadaj przyciskowi graficznemu atrybut name i value, a potem wykonaj ponownie print_r($_POST).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Coś kręcisz....
Ten kod: if(isset($_POST['submit_x']) Jest właśnie prawidłowy. Type IMG dodaje do nazwy submita właśnie _x oraz _y i dlatego masz robić if(isset($_POST['submit_x']) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:13 |