![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Problem jest prosty, niestety nie tak jak jego rozwiązanie. Otóż mam pole tekstowe, w formularzu rejestracji (jest to pole nicku), w które chcę mieć możliwość wpisania zwykłego nicku tj. "Łysy", albo "Szczepan", ale także mieć możliwość wpisania tego samego "Szczepan", ale z tą różnicą, że między każdą literką może być "^" + dowolna cyfra, np. "^1Szczep^6an", albo "Sz^7cz^1e^5pan". I chodzi mi o to, żeby skrypt wyciągnął te znaki spomiędzy literek nicku, po prostu je wyrzucił, ażeby ze "Sz^7cz^1e^5pan" zrobiło się "Szczepan". Może to trochę nie po polsku i kapkę poplątane, ale chyba zrozumiecie. Z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 15 Dołączył: 16.02.2008 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostsza opcja: str_replace()
Lub nieco trudniejsza ale pozwalająca na wiele więcej: preg_replace() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
str_replace nie zamienic ci kombinacji ^cyfra. Pozostaje tylko preg_replace
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki
![]() O to właśnie chodziło. Str_replace zamienia kombinację ^cyfra, po tym jak osadziłem ją w tablicy ![]() Osadziwszy wszystkie (potrzebne) kombinacje (^1,^2,^3,^4,^5,^6,^7,^8,^9 i ^0) wszystko działa jak należy ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 17:43 |