![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam niemały problem z kodowaniem. Otóż zacząłem sobie pisać amatorsko prosty systemik ala cms. Wszystko niby było w porządku, do czasu zmiany hostingu (przenoszenie strony oraz bazt danych). Nie wiem jak to jest, ale nim przeniosłem stronę na drugi hosting - wszystko wyświetlało się bezbłędnie, chociaż zaglądając w bazę danych przez phpmyadmina były krzaki w tekscie. Co najlepsze, jeśli poprawiłem te krzaki w phpmyadminie (w bazie już tekst był z polskimi znakami), to na stronie poprawiony tekst zaczął się wysypywać. Jak poprawiłem ten sam tekst za pomocą mojego pseudo edytora w php - znowu krzaki w bazie danych, na stronie nie. Używam kodowania utf-8 (zarówno w bazie danych jak i w html meta). Kodowanie (pliki php) tworzę w Notepad++ z kodowaniem UTF-8 bez BOM. Ps. Przy przenoszeniu bazy na nowy hosting, strasznie krzaczy, już nie wiem co robić... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bożeeee, nauczcie się czytać przypięte wątki: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...t=0&start=0 temat poruszany i wałkowany tysiące razy (dosłownie).
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 00:34 |