Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][MySQL] sprawdzanie czy zapytanie się wykonało
andrzejt17
post 22.08.2011, 15:22:15
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Nurtuje mnie jedna rzecz w php i mysql. Od razu zobrazuje sprawę:
  1. if($_GET['rating'] == 'add') {
  2. @mysql_query("UPDATE comment SET reputation=reputation + 1 WHERE id='$postID'");
  3. @mysql_query("INSERT INTO comxment_log (commentID, userID, type) VALUES ('$postID', '$userID', '1')");
  4. showMessage('postRateAddSucces', 'green');
  5. } elseif($_GET['rating'] == 'sub') {
  6. @mysql_query("UPDATE comment SET reputation=reputation - 1 WHERE id='$postID'");
  7. @mysql_query("INSERT INTO comment_log (commentID, userID, type) VALUES ('$postID', '$userID', '0')");
  8. showMessage('postRateSubSucces', 'green');
  9. }

Nie wiem, czy przed zwróceniem komunikatu przez funkcję showMessage() przypisać zapytania do zmiennych i sprawdzać w if() czy mają wartości true.

1. if($_GET['rating'] == 'add') {
  2. $queryA = @mysql_query("UPDATE comment SET reputation=reputation + 1 WHERE id='$postID'");
  3. $queryB = @mysql_query("INSERT INTO comxment_log (commentID, userID, type) VALUES ('$postID', '$userID', '1')");
  4. ($queryA && $queryB) ? showMessage('postRateAddSucces', 'green') : showMessage('FAAAAAIL', 'green');
  5. } elseif($_GET['rating'] == 'sub') {
  6. $queryA = @mysql_query("UPDATE comment SET reputation=reputation - 1 WHERE id='$postID'");
  7. $queryB = @mysql_query("INSERT INTO comment_log (commentID, userID, type) VALUES ('$postID', '$userID', '0')");
  8. ($queryA && $queryB) ? showMessage('postRateSubSucces', 'green') : showMessage('FAAAAAIL', 'green');
  9. }

Ma to jakiś w ogóle sens? Jak to jest z tymi zapytaniami, jeśli poprawnie sformowałem obydwa zapytania to jest jakaś szansa, że tylko jedno z nich mi się wykona? Rzecz jasna potrzebuje obydwóch.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 22.08.2011, 15:23:48
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Nie wiem, czy przed zwróceniem komunikatu przez funkcję showMessage() przypisać zapytania do zmiennych i sprawdzać w if() czy mają wartości true.
No wypadałoby

Cytat
, jeśli poprawnie sformowałem obydwa zapytania to jest jakaś szansa, że tylko jedno z nich mi się wykona? Rzecz jasna potrzebuje obydwóch.
Oczywiście, że może tak się zdarzyć.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
andrzejt17
post 22.08.2011, 15:25:36
Post #3

-----

Cytat
Oczywiście, że może tak się zdarzyć.

Rozumiem, że nie ma możliwości upchania tego w jeden worek, żeby sprawdzić, czy obydwa zapytania wykonały się?
+Quote Post
nospor
post 22.08.2011, 15:26:46
Post #4

1. if ($queryA && $queryB) echo 'Jupi! Jeden worek!';
  2. else echo 'Nie Jupi.'

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
andrzejt17
post 22.08.2011, 15:28:10
Post #5

-----

Mimo tego worka może się wykonać np. tylko queryA, wyświetli błąd ale mimo tego jedno z zapytań będzie wykonane, tak?

Jest jakiś lepszy sposób na załatwienie tego?

Ten post edytował andrzejt17 22.08.2011, 15:28:45
+Quote Post
wizu
post 22.08.2011, 15:29:10
Post #6

-----

Jeżeli chcesz mieć pewność, że albo poprawnie wykonają się oba zapytania, albo żadne się nie wykona, to zainteresuj się "transakcjami SQL", najwygodniej przy wykorzystaniu PDO.
+Quote Post
nospor
post 22.08.2011, 15:30:19
Post #7

No jeśli najpierw wykonujesz a potem dopiero sprawdzasz....

--------------------

+Quote Post
andrzejt17
post 22.08.2011, 15:48:36
Post #8

-----

@wizu - i właśnie ta odpowiedź mnie satysfakcjonuje. Jeśli to jedyna opcja to właśnie z niej skorzystam smile.gif

Pytanie jeszcze; Jak często zdarza się taki ewenement, że z dwóch zapytań wykona się jedno?
+Quote Post
nospor
post 22.08.2011, 15:49:51
Post #9

Przykładowo gdy uszkodzi ci się tabela comxment_log to w 100% przypadkach tak będziesz miał smile.gif

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.06.2025 - 10:18