![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2003 Skąd: Babimost City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie. Bylem u kumpla i zaskoczyl mnie pewnia rzecza:
Wylaczyl komputer (jednostka centralna byla wylaczona) ale listwa byla wlaczona i teraz wpisal jakas komende na klawiaturze i mu sie wlaczyl komputer. Nie wiem co to byla za komenda, nie wiem jak on to ustawil. Czy ktos wie jak to zrobic ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
On poprostu zamroził system... A tak komenda to AnyKey
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(pagolik @ 2004-06-23 13:04:41) Mam pytanie. Bylem u kumpla i zaskoczyl mnie pewnia rzecza: Czemu po prostu nie spytasz kumpla? -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Cytat(kszychu @ 2004-06-23 14:47:45) Czemu po prostu nie spytasz kumpla? Bo po co błaźnić się niewiedzą przed kumplem ? Nie mam racji ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Puciek @ 2004-06-23 13:53:43) Cytat(kszychu @ 2004-06-23 14:47:45) Czemu po prostu nie spytasz kumpla? Bo po co błaźnić się niewiedzą przed kumplem ? Nie mam racji ? Znacznie lepiej błaźnić się na formu, prawda? ![]() -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie... błaźnisz się udając mądrego...
P.S. pod WinXP i nowszymi masz w konsoli komendę "shutdown"... Kod Sposób użycia: shutdown [/i | /l | /s | /r | /a | /p | /h | /e] [/f]
[/m \\komputer][/t xxx][/d [p:]xx:yy [/c "komentarz"]] Bez argumentów Wyświetla Pomoc. Działa tak samo jak wpisanie /? /? Wyświetla Pomoc. Rezultat jest taki sam jak przy braku opcji. /i Wyświetla graficzny interfejs użytkownika (GUI). To musi być pierwsza opcja /l Wylogowuje. Ten parametr nie może być używany z opcjami /m oraz /d /s Zamyka komputer /r Zamyka i ponownie uruchamia komputer /a Przerywa zamykanie systemu. Do użytku tylko podczas limitu czasu /p Wyłącza lokalny komputer bez limitu czasu i ostrzeżenia. Do użytku tylko z opcją /d /h Przełącza komputer lokalny w stan hibernacji. Do użytku tylko z opcją /f /e Dokumentuje przyczynę nieoczekiwanego zamknięcia systemu /m \\komputer Określa komputer docelowy /t xxx Ustawia limit czasu zamknięcia systemu na xxx sekund. Prawidłowy zakres to 0-600, domyślna wartość to 30 /c "komentarz" Wstawia komentarz dotyczący przyczyny ponownego uruchomienia lub zamknięcia. Dozwolone jest maksymalnie 127 znaków. /f Wymusza zamknięcie działających aplikacji bez uprzedniego powiadomienia użytkowników. /d [p:]xx:yy Podaje przyczynę ponownego uruchomienia lub zamknięcia systemu. p określa, że zaplanowano zamknięcie lub ponowne uruchomienie xx to numer przyczyny głównej (całkowita liczba dodatnia mniejsza niż 256) yy to numer przyczyny dodatkowej (dodatnia liczba całkowita mniejsza niż 65 536) -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W BIOSie (nie we wszystkich) jest opcja uruchamiania komputera na hasło. Nie pamiętam jak się nazywa, bodajże 'Wake-Up by Password' albo jakoś podobnie. Jak wpiszesz co trzeba - komp włączy się, nie znasz hasła - nic nie zrobisz. Chyba, że zresetujesz BIOS.
-------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2003 Skąd: Babimost City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm dzieki popatrze all co napisaliscie i dam znac. A kumpla sie pytalem tyle ze on sam nie wiedzal bo on tego nie zrobil tylko jakis informatyk mu to zrobil. pozdro
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 4 Dołączył: 21.02.2004 Skąd: z domu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak mowil czachor jest taka opcja w biosie, wiem bo sie juz tym bawilem, pozdrawiam
-------------------- pomoglem wcisnij przycisk "pomogl" - dzieki...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze zależy jakiego się ma BIOSa
![]() btw. Jak sprawdzić wersję i producenta własnego BIOSa ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Tiraeth @ 2004-06-23 20:30:34) Jeszcze zależy jakiego się ma BIOSa ![]() btw. Jak sprawdzić wersję i producenta własnego BIOSa ![]() Wersję BIOS i producenta można sprawdzić przy pomocy różnych programów np. EVEREST. Ale zdaje się, że też jest podawana po uruchomieniu setupu, lub przy starcie kompa. -------------------- Jak stworzyć szybko działającą aplikację wolną od błędów?
Tego nie wiedzą nawet najstarsi indianie... :D Oprogramowanie jest jak katedra - budujesz, budujesz, budujesz, a potem... modlisz się! |
|
|
![]()
|
|
ja mam AmiBiosa ale nie pamietam wersji. Ustawilem te jajco najpierw na swoje haslo, zapisalem usatwienia i wylaczylem komputer. Wpisuje te haslo i nic;/ Potem byla opcja na ANyKey to ustawilem tak wylanczam wpisuje AnyKey i nic ;/ Nie wiem co jest ;/
|
|
|
![]()
|
|
Może AnyKey masz uszkodzony... spróbuj ustawić na OtherKey.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
taka opcja jest w płytach firmy abit. w biosie ustawia sie włączanie kompa na hasło, hasło to trzeba wystukać na klawiaturze, inaczej komp nie ruszy!
-------------------- co chciałes tu znalezc ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale... mozna wpisac haslo uniwersalne lub wyciagnac zworke / bateryjke biosu...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:38 |