![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam kolegów...
Zgłębiam aktualnie CodeIgnitera wszystko toczyło się gładko do czasu go chciałem wprowadzić obsługę wielu języków. Zainstalowałem potrzebne biblioteki rozszerzajcie podstawowe funkcje - chodzi tu o obsługę języków w domenie. I teraz napotkałem taki problem -> CI nie rozpoznaje jezyka automatycznie... ominąłem to stosując w kontrolerze...
To tylko obiegniecie problemu ... bo CI z owymi bibliotekami powinien wykrywać język "sam" czy nie mam racji ? Niestety nie bardzo mogę go do tego skłonić... Dodatkowo czy można jakoś w prosty sposób generować linki do tej samej treści z zmienionym członem językowym ? Proszę o pomoc lub kontakt użytkowników z doświadczeniem w CI Pozdrawiam Ten post edytował Matey 21.08.2011, 16:22:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszesz o "obsłudze języków w domenie". Co rozumiesz przez to pojęcie?
Z tego co wiem, to mozna na kilka sposobów to rozwiązać. Np, zrobic własny, główny kontroler, po którym będziemy dziedziczyć wszystkie mniejsze i w nim w konstruktorze sprawdzać jaki język obsługuje przeglądarka użytkownika. Można też w tym kontrolerze sprawdzać adres URI, czy w odpowiednim miejscu (to już zależy od Ciebie) znajduje się skrót językowy. Np. pl.strona.com | en.strona.com LUB strona.com/pl | strona.com/en Wszystko zależy od tego, jak sobie to wszystko rozpracujesz i jak Ci będzie łatwiej dostosować do swojego projektu. Mam nadzieje, że o takie coś Ci chodziło, jeśli nie to napisz proszę bardziej konkretnie o co. Ten post edytował adbacz 25.08.2011, 14:36:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje pomogłeś mi bardzo.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 5 Dołączył: 31.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do obsługi po adresie to polecam to http://codeigniter.com/wiki/URI_Language_Identifier/
Idąc dalej osobiście nie zalecam ustawiać języka na ten ustawiony w przeglądarce. Lepszym rozwiązaniem jest wyświetlenie jakiegoś panelu z wyborem języka i zapisanie tego np.: w cookie. |
|
|
![]()
|
|
Napisałem mała biblioteke która pobiera jezyk z url i ustawia jezyk globalny na tej podstawie. Chciałem się tylko skonsultować. Dziękuję bardzo
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:15 |