![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chodzi mi o bezpieczeństwo uploadu. - zrobiłem sprawdzanie rozszerzenia (tylko .JPG), - file=>type też sprawdzam, - ilość kropek w nazwie pliku, gdy jest więcej niż 1, plik nie wgra się, Co mogę jeszcze dać ? Sprawdzanie treści pliku i szukanie zmiennych PHP i HTML ? -------------------- Najlepsze filmiki z sieci |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź rozmiary obrazka w pikselach
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź rozmiary obrazka w pikselach To znaczy ? Czy obrazek ma 0px 0px ? -------------------- Najlepsze filmiki z sieci |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak sprawdzasz typ pliku (JPG)?
|
|
|
![]()
|
|
jak sprawdzasz typ pliku (JPG)? Najpierw liczę kropki, jak jest 1, to explode i sprawdzam rozszerzenie czy jest JPG czy JPEG, potem file->type czy jest 'image/jpeg', potem jeszcze rozmiar i inne pierdoły. -------------------- Najlepsze filmiki z sieci |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozszerzenie pliku nie powinno mieć większego znaczenia. Użyj funkcji http://php.net/manual/en/function.getimagesize.php
|
|
|
![]()
|
|
Rozszerzenie pliku nie powinno mieć większego znaczenia. Użyj funkcji http://php.net/manual/en/function.getimagesize.php Dzięki, przyda się. Dodam sprawdzanie Width, Height, i Type. Zależy mi na bezpieczeństwie. //Edit, przydało się. Teraz zrobiłem, że zdjecia z zwykłym tekstem np. php i html, nie będą wgrywane. Ten post edytował FireMan 21.08.2011, 11:21:21 -------------------- Najlepsze filmiki z sieci |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 9 Dołączył: 30.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak Ci bardzo zależy na wyfiltrowaniu danych, które nie powinny się pojawić w pliku przesłanym, to możesz odczytać plik z $_FILES, przeskalować go bądź obrobić w jakikolwiek inny sposob (a i to niekoniecznie) i zapisać z pomocą biblioteki graficznej do pliku wynikowego. Wtedy masz gwarancję, że nowy plik jest _nowy_, stworzony jedynie na podstawie danych graficznych ze źródłowego
![]() Kod $oImage = imagecreatefromjpeg('plik_wejsciowy.jpg'); imagejpeg($oImage, 'nowy_plik.jpg', $jakosc); |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 13:10 |