![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemka!
Musze zrobić tak, aby dana z tabeli wyświetlała mi się w formularzu. A mianowicie, mam w bazie danych nazwy odbiorców (20 osó ![]() Formularz wyboru : Po kliknięciu przycisku zatwierdź, wyskakuje mi następny formularz z uzupełnionymi danymi użytkownika, którego wybrałem. Mam koncepcję, lecz nie wiem jak się za to zabrać. Dopiero zaczynam walkę z PHP i MYSQL więc proszę o pomoc. Z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw zapytaniem
pobierasz id i nazwę wszystkich odbiorców. Następnie w pętli odczytujesz wiersze i uzupełniasz pola option:
Po wybraniu odbiorcy i naciśnięciu przycisku Zatwierdź w tablicy $_POST['w_odbiorcy'] będziemy mieć id odbiorcy. Teraz możemy pobrać jego dane
Mamy już wszystkie dane odbiorcy, tworzymy formularz, gdzie id jest polem typu hidden, a pozostałe pola mogą być typu tekstowego. Wartości (atrybut value) uzupełniamy danymi z bazy. Po zatwierdzeniu formularza wykonujemy aktualizację (dane pobieramy jak poprzednio z tablicy $_POST i zapisujemy do bazy danych za pomocą poniższego zapytania).
W zarysie tak mniej więcej ma to wyglądać. Spróbuj na początek utworzyć pierwszy formularz, a później się zobaczy. Mogą Ci się przydać: mysql_connect(), mysql_select_db(), mysql_query(), mysql_num_rows(), mysql_fetch_assoc(). Polecam zapoznać się z tymi funkcjami i z przykładami umieszczonymi na stronach, do których prowadzą odnośniki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ogarnąłem to bez problemu, troche krótszym i latwiejszym sposobem bez zabawy z ID ;D (chyba mialem jakąś zaćmę, bo rozwiązanie było banalne) Teraz mam problem zusuwaniem rekordów z bazy danych. Mój kod wygląda tak:
i coś mi tu nie działa, ale nie wiem co, po prostu nie usuwa tego odbiorcy. (Nic sie nie dzieje) Dodam że funkcja mysql_query zwraca mi wartość TRUE Ten post edytował Posio 19.08.2011, 19:45:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to warunek nie jest spełniony. Czy tak cięzko sprawdzić, czy wszystkie dane/zmiennej się zgadzają?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ehhh... wszystko sie zgadza. W zapytaniu jest tylko jedna zmienna, która działa prawidłowo... Nie wiem co może być jeszcze nie tak ? tabela tak samo...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jakoś ci nie wierzę na słowo.
echo $sql2; co zwraca? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Brak słów :/
Zadałem ci proste polecenie: sprawdź zmienne. Na co ty mi odpisujesz: wszystko się zgadza. Z racji, że ci nie wierze karze ci zrobić echo $sql. Ty pokazujesz wynik tego prostego kodu i widać jak wół ze zmienna odbiorcy jednak się nie zgadza zamykam Gdy przemyślisz sprawę i zaprzestaniesz kłamać w żywe oczy zapraszam na PW. Forum to nie zabawa w kotka i myszkę. edit: temat otwieram. Autora wątku proszę o zapoznanie się z tematem: Temat: Jak poprawnie zada pytanie i zastosowanie do podanych tam wskazówek, między innymi wyświetlania wszystkich błędów i sprawdzania zmiennych -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 04:23 |