![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie drodzy mistrzowie w pisaniu php i nie tylko (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
1. Chciałbym was się poradzić jak najlepiej i najwygodniej pisać skrypty/cms'y w php? - proszę o rozbudowane wypowiedzi. 2. Jak można odczytać dane jeżeli mamy taką sytuacje: Link: www.jakasstrona.pl/kontakt lub ....pl/kategoria/cos-231.html Oczywiście operacje są na pliku index.php, i jak można odczytać co jest po / i zapisać do poszczególnych zmiennych? 3. Jeżeli piszemy CMS z kilkanaście podstron to jak najlepiej pisać by się nie pogubić i nie mieć bałaganu? 4. Czy do wyświetlania stylu najlepiej posiadać klase "template" służącą do wyświetlania stylu po załadowaniu całej strony? Proszę was o wypowiedzi gdyż to bardzo może mi pomóc przy lżejszym programingu. Pozdrawiam, Robert |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ad1) Wygodne krzesło, fajna muzyczka w tle i czysty wyspany umysł
ad2) To się nazywa "ładne url" - pełno tego w necie, wystarczy poszukać ad3) Ilość podstron nie ma znaczenia dla CMS |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat fajna muzyczka w tle Niestety muzyczka nie zawsze sprzyja umysłowi, gdyż czasami nie da się skupić - jeżeli chodzi o skomplikowane rzeczy. Cytat ad3) Ilość podstron nie ma znaczenia dla CMS Ma znaczenie, ponieważ nie bardzo jest wygodnie pisać np w jednym pliku 20 podstron, prawda? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstrony w CMS generowane są zwykle dynamicznie więc jakie ma znaczenie ile np. taki blog ma wpisów?
Czas zabiera wyłącznie treść właściwa ale to nie jest kwestia programisty tylko redaktora. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Ma znaczenie, ponieważ nie bardzo jest wygodnie pisać np w jednym pliku 20 podstron, prawda? "Domniemuję", że nospor miał na myśli ilość podstron w wygenerowanej zawartości.Tak czy inaczej odnoszę wrażenie, że pytasz o zagadnienia nieco zbyt abstrakcyjne jak na Twój obecny stan wiedzy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . To, co mogę Ci polecić to zainteresowanie się tematyką architektury aplikacji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Ma znaczenie, ponieważ nie bardzo jest wygodnie pisać np w jednym pliku 20 podstron, prawda? No, jak ktoś w jednym pliku robi 20 podstron to faktycznie ma znaczenie. Ja mówiłem o poprawnym pisaniu, że nie ma to znaczenia (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Poprawne pisanie: Nie pisanie wszystkiego w jednym pliku np. zastosowanie wzorca MVC używanie frameworków, które przyspieszają prace, niektóre nawet wymuszają na Tobie używanie właściwych wzorców. Frameworki: kupa ich, pierwsze z brzegu: Symphony, Zend, i kupa innych. |
|
|
![]()
|
|
Co prawda programingiem zajmuję się już długi czas... Ale zawsze miałem problemy z wyborem stylu pisania, tzn jak piszę CMS z globalnym top'em (czy tam header jak kto woli) to zawsze includuję odpowiedni plik wyświetlający top. Aczkolwiek pytanie brzmi: Lepiej jest pisać w postaci echo $text; / "text"; czy używać jakiś systemów albo przenosić cały tekst w zmiennej i wyświetlanie całego szablonu na końcu pliku głównego lub po prostu w "bottom" (stopka)?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej to mieć szablon, na podstawie informacji z bazy generować treść i uzupełniać nią szablon. ;]
|
|
|
![]()
|
|
Można prosić kodem jak np Wy piszecie daną stronę/cms ? Jak wiadomo mężczyźni są bardziej wizualistami (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcesz aby Ci tu ktoś wkleił kod swojego CMSa? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat chcesz aby Ci tu ktoś wkleił kod swojego CMSa? Może nie od razu CMS'a ale wzór w jaki sposób pisze (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale nie ma ogólnego wzoru, każdy pisze pewnie na swój sposób, każdy CMS ma inny wzór niż CMS sąsiada obok (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Nikt Ci tak nie opisze... Chyba że w skrócie wzór: Strona + Panel = CMS |
|
|
![]()
|
|
Cytat każdy pisze pewnie na swój sposób, każdy CMS ma inny wzór niż CMS sąsiada obok Może i masz rację. Mi głównie chodzi o napisaniu skryptu który według was jest optymalny, tzn rozmieszczenie plików, bazowania treści, odpowiednie filtry itp. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
generalnie chodzi ci chyba o wzorce projektowe -one poruszają tematy konstruowania aplikacji, bez uwzględniania języka programowania. Ja polecam Ci na początek skorzystanie z jakiegoś systemu szablonów.
Pozwól autorze tematu, że się podepnę. Czy możecie mi powiedzieć, bardziej odemnie doświadczeni programiści, czy pisząc aplikacje na zlecenie używacie swoich systemów szablonow, czy może korzystacie z gotowców (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 07:40 |