![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem odnośnie zwiększania wielkości czcionki. Kod function zmien() { var aktualnyRozmiar; var piksel; aktualnyRozmiar=document.rozmiar.ukrytySmok.value; var tekst=document.getElementById("text"); if (aktualnyRozmiar>5 && aktualnyRozmiar<25) { aktualnyRozmiar++; document.rozmiar.ukrytySmok.value = aktualnyRozmiar; piksel=aktualnyRozmiar +'px'; tekst.style.fontSize=piksel; } } Kod <form name="rozmiar"> <input type="button" value="powieksz" onClick="zmien()" /> <input type="button" value="zmniejsz" onClick="zmien2()" /> <input type="hidden" value="12" name="ukrytySmok" /> </form> <p id="text">Tekst...</p> Kod składa się z 2 funkcji które różnią się tylko nazwą i tym, że jedna inkrementuje wartość a druga dekrementuje. Powyższy przykład pokazuje tylko funkcje inkrementującą. Teoretycznie && nie jest potrzebne ale niech zostanie. Problemy są następujące: - z tego co się orientuje nie ma możliwości zbadania aktualnego rozmiaru czcionki więc zastosowałem pole typu hidden do przechowywania obecnej wartości. Czy zna ktoś lepsze rozwiązanie. -Po przekroczeniu warunku nie można ani zwiększyć ani zmniejszyć rozmiaru czcionki. Trzeba przeładować stronę. Zastosowanie else nie ma tutaj racji bytu ponieważ nie ma sensu by było coś wykonywane. -Czy istnieje sposób aby z 2 funkcji zrobić jedną bo być może rozwiąże to problem. Chodzi o to aby na obu przyciskach znajdowało się odniesienie do tej funkcji (onClick="zmien()") , która to będzie rozpoznawać który przycisk został wciśnięty i zależnie od tego będzie zwiększać/zmniejszać czcionkę. Słyszałem o rozpoznawaniu eventu czyli np można wykryć rodzaj zdarzenia mousein albo click ale nic mi nie wiadomo o rozpoznawaniu wciśniętego buttona. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:52 |