![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To mój pierwszy post, dlatego witam wszystkich serdecznie!
![]() Tworzę obecnie na własne potrzeby "system monitorowania dostępności urządzeń sieciowych". Nie jest to konieczne, ale opiszę co zrobiłem do tej pory: stworzyłem skrypt w bashu, uruchamiany przez crontaba, który pingując urządzenia stwierdza, czy są dostępne, czy też nie, następnie zapisuje odpowiednią informację w pliku. Teraz ważniejsza część: schemat plików wygląda następująco: każde urządzenie posiada swój folder o takiej samej nazwie, jak nazwa urządzenia, w każdym z folderów znajdują się miesięczne logi nazwane w sposób: ROK_MIESIĄC.txt, czyli najnowsze mają postać: 2011_08.txt. Każdy taki miesięczny plik zawiera logi w postaci (to tylko mały wycinek, gdzie jak się na pewno domyślacie, 0 offline, 1 online, 17 to dzień miesiąca, następnie godzina):
Stworzyłem w php możliwość przeglądania statystyk obecnego miesiąca (defaultowo), jak i poprzednich. Statystyki obejmują procentową dostępność każdego urządzenia, wypisanie okresów niedostępności każdego urządzenia oraz tylko w obecnym miesiącu - stwierdzenie, czy dane urządzenie w danej chwili jest online/offline. Do szczęścia brakuje mi tylko wykresów obrazujących dostępność danego urządzenia. Jestem początkującym w dziedzinie php i linuxa, stworzenie powyższych części nie sprawiało mi problemu, natomiast wykresy wydają się być bardziej skomplikowane - dlatego też proszę o pomoc, bądź nakierowanie. Strasznie się rozpisałem, pewnie nieadekwatnie do problemu, zależy mi na tym, żeby w miarę prosty sposób stworzyć wykres na podstawie opisanych wyżej logów. Ten post edytował remik89 17.08.2011, 23:05:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 29 Dołączył: 13.12.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witamy serdecznie na forum
![]() Wystarczy eksportować dane np. do XML, a następnie użyć jakiejś Flashowej biblioteki do tworzenia wykresów, np: http://www.maani.us/xml_charts/ -------------------- "Aby zrozumieć rekurencję, musisz najpierw zrozumieć rekurencję."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, za chwilę przejrzę dokładnie xml_charts, wydaje się ciekawe.
Czy istnieje jakiś inny łatwy sposób na stworzenie wykresu, bez eksportowania danych do innego pliku? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://highcharts.com dla wlasnego uzytku modul jest darmowy, jezeli chcesz komercyjnie to musisz zaplacic. Obsluga banalna (przez JSON) ktory zapewne jest Ci znany (a jak nie to i tak jest banalny)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 29 Dołączył: 13.12.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istnieje jakiś inny łatwy sposób na stworzenie wykresu, bez eksportowania danych do innego pliku? Nie musisz eksportować nic do innego pliku. Tworzysz plik .php, który wypluwa dane w formacie takim, jaki chce biblioteka z wykresami i podajesz ścieżkę do niego w xml_charts. Dane eksportują i aktualizują się same. To samo z JSON. -------------------- "Aby zrozumieć rekurencję, musisz najpierw zrozumieć rekurencję."
|
|
|
![]()
|
|
Po przeczytaniu tutoriali faktycznie, nie wydaje się ciężkie.
Za chwilę będę tworzył wykres z urządzeniami i ich procentową miesięczną dostępnością. Problem może pojawić się przy wykresie miesięcznym udanych pingów poszczególnych urządzeń. Miesięczny zapis pingowania każdego urządzenia ma 43200 wpisów, nie wiem czy te biblioteki sobie z tym poradzą, a jeżeli poradzą, to czy cokolwiek będzie widoczne na wykresie przedstawiającym 43200 słupków ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:58 |