![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 1 Dołączył: 21.11.2006 Skąd: Ozorków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam sobie tabelę `wpisy`, która zawiera pole `id` auto_increment, które jest numerem wpisu w całej tabeli (wszystkich użytkowników) oraz pole `wpis_user_id`, które jest numerem wpisu tylko danego użytkownika licząc od 1 w górę. Jak mam oznaczyć pole `wpis_user_id` aby nie musieć stosować SELECTów sprawdzających ostatnio nadany numer dla wpisu danego użytkownika i nie obciążać bez sensu bazy? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam, Kamil -------------------- Wykonujemy strony www, wśród naszych produktów są także system rezerwacji online oraz system monitorowania pozycji w wyszukiwarkach
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeprojektuj tabelę wpisy tak, aby zamiast bezsensownego kolejnego numerka z wpisem użytkownika X trzymała w tym polu jego id, a liczbę wpisów danego usera można bez najmniejszego problemu wyciągnąć z bazy posługując się zapytaniem na prawidłowo zdefiniowanej relacji pomiędzy tymi tabelami.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 1 Dołączył: 21.11.2006 Skąd: Ozorków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety za późno, mam koło setki baz danych i chciałbym z nich zrobić jedną ponieważ obecne rozwiązanie się nie sprawdza. W związku z tym są już powiązania pomiędzy tabelami, kilkaset tysięcy rekordów, każda tabela ma id 1,2,... i są one powiązane z innymi tabelami.
Czy ma ktoś pomysł jak rozwiązać problem? -------------------- Wykonujemy strony www, wśród naszych produktów są także system rezerwacji online oraz system monitorowania pozycji w wyszukiwarkach
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kiedyś robiłem coś podobnego przy pomocy triggera
zasada będzie ta sama (to znaczy select żeby sprawdzić liczbę rekordów) ale za to będzie działać szybciej niż po stronie php |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:22 |