![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, chciałem zrobić prostą rejestracje konta w pliczku PHP, która wyglądała by mniej więcej tak:
Nick: [pole] Hasło: [w md5] Wiek: [pole] musi też sprawdzać największą liczbę "id" i dodawać do tego jeden. Nie chcę gotowca (chyba że już ktoś by pomógł ![]() Edit. Już napisałem sobie pod siebie jakąś prostą rejestracje, jednak teraz został mi problem tylko z ID, ponieważ nie wiem jak w zapytaniu
Zrobić aby dodawało +1 ID zawsze Edit2. po próbach okazało się że dodaje, lecz mam pytanie Mam: Tylko jak teraz ograniczyć, aby w tym polu, można było wpisać tylko okresline liczby Ten post edytował ToFFiK 17.08.2011, 15:24:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Normalnie kolumna id w tabeli użytkowników (u Ciebie konta) powinna być inkrementowana automatycznie (AUTO_INCREMENT), wtedy w zapytaniu pomijasz tę wartość, albo wpisujesz 0 w zestawieniu wartości VALUES. Jeśli jednak kolumna nie jest automatycznie zwiększana, to musisz pobrać zapytaniem wartość ostatniego id (zauważ, że będzie ono największe, a tu może się przydać funkcja MAX()) i na podstawie tej pobranej wartości obliczyć nowe id.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak napisałem wyżej, działa ID
![]() Tylko mam teraz pytanie, które też opisałem wyżej |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli mogą to być tylko określone liczby, to może lepiej użyć elementu select. Jeśli musi to być pole tekstowe, to trzeba będzie napisać funkcję JavaScript wywoływaną np. po opuszczeniu tego pola. Zadaniem tej właśnie funkcji będzie sprawdzanie, czy podano odpowiednią liczbę i ewentualne zgłaszanie błędu.
|
|
|
![]()
|
|
Coś tego typu? Wybacz, tworzę skrypty metodami prób i błędów ![]() Chcę żeby po wybraniu Skin X(np. 1) wpisało mi do bazy w polu skin liczbę 1, przy Skin 2 liczbę 2 itd. |
|
|
![]()
|
|
To element select ma mieć atrybut name, a nie element option.
Można również uznać którąś z wartości za domyślną, za pomocą atrybutu selected. Ten post edytował mortus 17.08.2011, 15:43:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 11 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
select jest dobry, ale jeszcze będziesz go musiał jakoś zabezpieczyć (a jak ktoś podrobi formularz
![]() w php, w miejscu sprawdzania numeru skin'a, zrób sobie tablicę zawierającą wszystkie dozwolone numery, a następnie skorzystaj z in_array() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Niestety nie jestem tak zaawansowany w PHP że będę wiedział jak stworzyć od nowa tablicę ![]() A ten błąd teraz mi wyrzuca
Błedy zaczynają się od danych z selecta Ten post edytował ToFFiK 17.08.2011, 16:07:21 |
|
|
![]()
|
|
Przy nazwach kolumn użyłeś apostrofów ' zamiast gravisów ` - 'Char', 'Cash', 'Kolorskory', 'Plec'.
EDIT Cytat Niestety nie jestem tak zaawansowany w PHP że będę wiedział jak stworzyć od nowa tablicę Na razie się tym nie przejmuj, jednak pamiętaj, że wszystkie dane, jakie przesyłasz za pomocą formularza trzeba filtrować, choćby funkcją mysql_real_escape_string(), ale nie tylko. Warto sprawdzać, czy np. dane liczbowe są rzeczywiście liczbami, czy łańcuchy znaków nie zawierają jakiejś niechcianej wartości. Poczytaj o SQL Injection choćby w PHPMagazynie. Ten post edytował mortus 17.08.2011, 16:12:46 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, nie wiedziałem nawet że to różnica, dziś praktycznie napisałem pierwsze dwa skrypty pod siebie, a tak tylko w HTMLu robiłem
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:19 |