![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na wstępie od razu tłumaczę o co mi chodzi, gdyż temat zapewne jest nie do końca jasny. Myślę, że najlepiej wszystko wyjaśni załączony obrazek: http://imageshack.us/photo/my-images/17/rpanel.png/ (Edytor nie chciał mi wstawić png) Jak widzicie, chciałem zrobić efekt tekstu, który wyjeżdża z prawej strony i ustawia się tak, aby być wyśrodkowanym względem całego boxa. Budowa nagłówków: Każdy nagłówek znajduje się w <span>, a ten w <div>. Dzięki temu pierwszemu mogę ustalić faktyczną szerokość tekstu, a drugi pozwala na zrobienie fajnej ramki. Aby wszystko działało jak należy, napisałem funkcję javascript, która uruchamia się od razu po wczytaniu strony: Kod function go() { var divHeaders = document.getElementsByClassName(\'header\'); for (i=0; i<divHeaders.length; i++) { if (i==3) continue; // To jest dla porównania z pozostałymi elementami, aby zobaczyć, czy faktycznie tekst jest na środku. thisHeader = divHeaders[i]; thisHeader.style.marginLeft = (200-(100+0.5*(thisHeader.firstChild.offsetWidth))+4-3)+\"px\"; // Te obliczenia wyjaśniam poniżej thisHeader.style.textAlign = \"left\"; // Ustawienie elementu do lewej, gdyż po powyższej linijce div się skróci. } } window.onload = go; A teraz o co chodzi z obliczeniami:
No i niestety są rozbieżności, może niezbyt duże, ale jednak są i nie mogę się doszukać błędu, który gdzieś przeoczyłem. Czy mógłbym prosić o pomoc? Ten post edytował Asmox 16.08.2011, 15:21:16 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nieźle przekombinowałeś
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, nie bardzo rozumiem Twoje rozwiązanie... W dodatku nie działa u mnie
![]() Chciałem, aby tekst był wyśrodkowany względem całego menu, a dookoła niego była ramka łącząca tekst z prawym brzegiem. Stosując Twoje rozwiązanie wyszło mi tak, jakbym nic nowego nie robił. Wszystko jest ściągnięte do lewej i nic z tego nie wyszło :/ Mógłbyś mi wytłumaczyć, co zamierzyłeś? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:37 |