![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 1 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Staram się zrozumieć działanie tej klasy. Ale nie do końca wiem co się dzieje . Zacznę więc od początku : W utworzonej instancji klasy QueryIterator wywołujemy metodę konstruktora i łączymy się z bazą postgresql. Następnie wywołujemy metodę exceute w której tworzymy zapytanie do bazy danych na podstawie utworzonego identyfikatora połączenia właściwości connection i zaptyania query. Następnie przypisujemy wynik do właściwości result. Następnie sprawdzamy czy zapytanie zwróciło nam co najmniej jeden wiersz i jeśli tak to wywołujemy kolejna metodę next(). Tu tez nie rozumiem dlaczego ona musi nazwać się next() skoro to nazwa metody ? Z tego co mi się wydaje w definicji metody next(); jej dziłanie jest następujące. z wyniku zapytania czyli z właściwości result tworozna jest tablica asocjacyjna, która zwraca wynik do właściwości data. Właściwość valid w przypadku pozytywnego zwrócenia wyniku otrzymuje wartość true, a właściwość key zwiększa swoją wartość klucza z 0 o jeden z każdym wywołaniem metody next . Oczywiście wartość false dla właściwości valid wystąpi gdy wywołanie metody nastąpi gdy pg_fetch_assoc nie zwróci wyniku. No a co dalej to już nie mam pojęcia. Bo nie wiem co się dzieje i jak są wywoływane metody public function rewind() {} public function current() Proszę o jakieś wytłumaczenie jak działa ta klasa. Niestety autor książki nie opisał, dokładnie sposobu działania klas i tak muszę sam dociekać co i jak . Dlatego proszę o napisanie co się dzieje dalej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:51 |