![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dużo serwisów wyświetla wybraną nowość na pierwszym miejscu, aby była cały czas widoczna i nie uciekła na inną stronę. Zazwyczaj są one wyróżnione. Czy taka funkcja w CMS-ach jest szczególnie przydatna?
Sposób 1. Opcja "Przypnij" Dodajemy dodatkowe pole `pin` do tabeli `news`. Redaktor zaznacza opcję Przypnij newsa i już jest na samej górze. Wada tego rozwiązania: większa złożoność obliczeniowa mimo niekorzystania z tej funkcji:
Indeks jest tylko na polu ID. Jak widać, trzeba dodatkowo sortować po polu `pin` bez indeksu. To musi trwać dłużej. Pole `pin` przyjmuje wartości 0 lub 1, chyba że dopuścimy większe. Sposób 2. Data modyfikacji, data zdjęcia Dodatkowe pole `expiry_time` pozwala wyświetlać news na szczycie do pewnego momentu. Podobnie jak wyżej, rozszerzamy komendę ORDER BY. Wady podobne, a zaleta - news zdejmie się automatycznie. Sposób 3. Inny sposób? Jak to zrobić, aby jak najmniej obciążać bazę danych i nie spowalniać generowania strony? Dodatkowo trzeba te newsy wyróżnić - prawdopodobnie po stronie PHP, a w szablonach może być tak: A może wprowadzić taką funkcję tylko dla stron głównych, które byłyby cachowane? Kod <!-- START wyroznione --> Tu wyróżnione newsy <!-- STOP --> <!-- START newsy --> Tu zwykłe newsy <!-- STOP --> To można zastosować też do artykułów, plików i wszystkich typów zawartości. -------------------- „Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Dlaczego pin nie miał by mieć indeksu?? mysql oferuje indeksy dla jednej, wielu lub wszystkich kolumn
![]() 2. Minus to +1 zapytanie ![]() 3. Cache wyróżnionych z opcją expire to chyba to czego szukasz Ten post edytował CuteOne 13.08.2011, 17:08:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jaki sens dawać indeks polu z wartościami 0 i 1? MySQL nawet z niego nie skorzysta.
2. Dodatkowe pole w ORDER BY nie powinno być zabójcze, ale im szybciej, tym lepiej. 3. Cache to dobre wyjście, ale sam cache nie zastąpi implementacji tego wszystkiego. Zróbmy przykład:
Ile dodatkowe pole pin w komendzie ORDER BY spowolni wykonanie zapytania przy dużej i małej ilości danych? Cytat In some cases, MySQL can use an index to satisfy an ORDER BY clause without doing any extra sorting. Podobny przykład: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/ord...timization.html MySQL może użyć klucza ID do komendy WHERE, ale sortowanie już odbywa się bez indeksów. Dodatkowe pole + więcej sortowania - to musi trwać dłużej. Zobaczę, co powie EXPLAIN. -------------------- „Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cache nie ma zastąpić tylko wspomóc. Jeżeli wyróżnieni nie zmieniają się dynamicznie co wejście na stronę cachowanie ich zaoszczędzi ci sporo zasobów bazy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiadając na pytanie czy taka funkcja jest potrzebna w CMSach, odpowiem: bardzo. Sam używam. Ale ja to rozwiązałem inaczej ;p
Po prostu zrobiłem miejsce gdzie wyświetla się główny news -> w bazie ma np. pole 'glowny' , gdzie 1 to główny a 0 to zwykły. Jeśli jest 1 to go wyświetla, jeśli nie, to nie. Nie wiem jak to wpływa na bazę ale to chyba proste rozwiązanie? Twoje pierwsze rozwiązanie też fajne. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Co wyświetla polecenie EXPLAIN?
Gdy sortujemy tylko po kluczu podstawowym ID DESC - using where Gdy sortujemy dodatkowo po polu pin bez indeksu pin DESC, ID DESC - using where, using filesort Gdy sortujemy dodatkowo po polu pin z indeksem pin DESC, ID DESC - using where, using filesort Nie da się posortować newsów, korzystając wyłącznie z indeksów. Trzeba przelecieć całą tabelę. Gdy jest 1000 newsów w 1 kategorii, MySQL uruchamia algorytm quicksort dla 1000 rekordów - tylko po to, aby wyróżnić 1 lub kilka newsów! Eksperyment z datą Nałożyłem zwykły indeks na pole date i sortuję po dacie i ID. Nie obędzie się bez algorytmu filesort. Sortuję tylko po dacie - to samo. Dlatego, że w ORDER BY odwołujemy się do innego indeksu niż w instrukcji WHERE. Kiedy MySQL nie użyje indeksów? Czytajcie tu: Optymalizacja ORDER BY - kiedy MySQL nie użyje indeksów i algorytm filesort Mam jeszcze inny pomysł (być może) stosowany w wielu serwisach. Załóżmy, że wyświetlamy 10 newsów na stronie. Baza sortuje tylko po ID lub dacie. Wyróżnionego newsa szukamy po stronie PHP. Kod if($news['pin']) Jeżeli news spadnie na kolejną stronę, nie będzie już wyświetlany na szczycie pierwszej strony!{ $wyroznione[] = array( /* dane z bazy */ ); } else { $zwykle[] = array( /* dane z bazy */ ); } Które rozwiązanie jest najlepsze? 1) Dodatkowe pole `pin` do przypinania newsów i sortowanie po polu pin i ID 2) Możliwość zmiany daty i sortowanie po dacie 3) Dodatkowe pole `pin`, ale nie sortujemy po nim (przypięte newsy spadną na kolejne strony) 4) Rozwiązać to inaczej - jak? 5) Zbędna funkcja niepotrzebnie obciążająca bazę 6) Dać wybór, jak będą sortowane newsy Test wykonałem tylko na 3 rekordach. Jutro wstawię losowe wartości i przetestuję na 1000. Ten post edytował WebCM 19.08.2011, 00:14:43 -------------------- „Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak wyżej wspomniałeś mysql nie korzysta z indeksów nałożonych na kolumnach ze zbyt małym zróżnicowaniem danych, bo mu się to nie opłaca. Z tym, że w przypadku 1000 tematów, z czego 2 są przypięte, indeks znalazłby zastosowanie. Powody mogą być dwa:
- Optymalizator widzi coś, czego ty nie widzisz - Optymalizator jest zbyt głupi i trzeba mu podpowiedzieć, żeby korzystał z indeksu (LINK) Ja obstawiam pierwszą wersję. Indeks pin to drzewo o 2 gałęziach, a w każdej z nich jest lista z adresami wierszy. Jako że indeksy działają tylko w jedną stronę (na podstawie wartości indeksu da się odnaleźć adres wiersza, ale na podstawie adresu nie da się odnaleźć wartości), to indeks ID staje się bezużyteczny. Więc masz 2 grupy adresów wierszy, które trzeba odczytać, wyciągnąć z nich pole ID i posortować - także zysku w wydajności nad zwykłym filesortem nie ma. I tak tez twierdzi optymalizator mysql. Zamiast indeksu na kolumnie `pin`, utwórz indeks na parze kolumn: `pin`, `ID` PS. Ilość wierszy tabeli też ma wpływ na decyzje optymalizatora, wiec testuj to na więcej niż 3 wierszach ![]() PS2. Dodatkowa lektura: http://stackoverflow.com/questions/231125/...d-in-sql-server http://webmonkeyuk.wordpress.com/2010/09/2...-2-cardinality/ Ten post edytował Noidea 19.08.2011, 08:56:31 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:48 |