![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Mam prosta klase mysql, w ktorej fragment jest nastepujacy:
Teraz zakladam, ze w moim projekcie bedzie co najmniej kilka innych klas (np. wiadomosci, komentarze, itd). Chcialem sie zapytac w jaki sposob moge korzystac w innych klasach z medot udostepnianych przez klase mysql (pod podstawowymi metodami klas np. wiadomosci bedzie dodawanie, usuwanie wiadomosci przez co musze w tym momencie korzystac z bazy danych). Wiem, ze moge zrobic to poprzez dziedziczenie:
- jednak co sie stanie gdy bede chcial w innej klasie skorzystac z metod dostepnych w klasie mysql i wiadomosci. Z tego co wiem to nie ma mozliwosci dziedziczenia wielokrotnego w php4. Czy wyzej zaprezentowane postepowanie jest sluszne... prosze o komentarze. Dzieki za informacje. mhs |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2004 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale chyba chodzi Ci o to:
Sprawdź najpierw ten kod, bo rzadko kiedy bawię się klasami -------------------- while(!$wakacje){ czekaj();
} if($wakacje){ yuppie(); } exit; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zrobił tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Cytat Z tego co wiem to nie ma mozliwosci dziedziczenia wielokrotnego w php4. Nie ma czegoś takiego:
ale oczywiście dozwolona jest taka konstrukcja
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(DeyV @ 2004-06-22 08:45:07) ale oczywiście dozwolona jest taka konstrukcja
czyli w moim przypadku wszystkie klasy, ktore beda wykorzystywac system mysql bede dziedziczyc wszystkie metody po klasie mysql... w Twoim przykladzie w klasie t3 beda dostepne wszystkie metody z klasy t1, tak mam jeszcze takie pytanie... czy powyzsze postepowanie (tego rodzaju dziedziczenie, ktore zaprezentowales) to dobry nawyk czy raczej tego unikac... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
taka forma konstruowania skrptów jest bardzo wygodna, i znacznie ułatwia testowanie i rozbudowę.
Jednak w tym przypadku (mówię konkretnie o narzędziach do łączenia z bazą danych, templatesach itp) lepszym rozwiązaniem jest korzystać z obiektu danego typu, niż z dziedziczenia, gdzyż dzięki temu unikasz wielu połączeń z bazą danych (a tu dla każdej klasy miałbyś osobne) a kolejne klasy niech się w jakiś sposób odwołują do jego referencji. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
hmm....
moglbys podac przyklad tego zastosowania, o ktorym piszesz, gdyz nie za bardzo wiem jak mam do tego pojesc i zastosowac to... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:25 |