![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Moj problem tyczy sie kopii danych z jednej tabeli do drugiej ze zmiana jedynie jednej komorki... Moglbym to oczywiscie zrobic pobierajac mozolnie kazda komorke i zebrawszy wszystko znowu mozolnie wpisywac w odpowiednie pola drugiej ale mam nadzieje ze jest jakas szybka komenda mogaca rozwiazac ten problem
![]() moze ktos mnie chociaz nakierowac ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 8 Dołączył: 24.09.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kopiować możesz np tak:
Przykład z manuala: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/insert-select.html Jednak nie wiem co chcesz zmieniać i jak w tej sytuacji. Dlaczego nie chcesz pobierać tego do php i potem robić update? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
insert ino tabela select cos from tabela2
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pierwszy przykład z Google Warunki to sobie sam dopiszesz jakiekolwiek, tutaj jest przykład |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pierwszy przykład z Google Warunki to sobie sam dopiszesz jakiekolwiek, tutaj jest przykład nie wiem czy dobrze to napisalem, ale póki co nie kopiuje mi nic do drugiej tabeli ani nie wyskakuje błąd...
ominąłem w SELECT id bo powinno chyba samo się zaktualizować po skopiowaniu, oraz z jasnych przyczyn usunąłem nick w SELECT bo podałem go wcześniej... rozumiem też że ten warunek na końcu tyczy się tabeli z której pobieram dane czyli tak jak normalnie coś bym z niej pobieral ? zmienna $drop ma z pewnością ID elementu który chce skopiować z ALLitems |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zamknąłeś nawiasu , nie ma select
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
które pole chcesz konkretnie skopiować z jednej tabeli do drugiej bo w Twoim zapytaniu nie ma powiązania i nie wiadomo co chcesz kopiować.
tzn zle pytanie zadalem ![]() które pole chcesz zmienić przed skopiowaniem? Ten post edytował freelinkz 11.08.2011, 12:01:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie jest źle skonstruowane, ponieważ próbujesz wstawić do tabeli items 17 wartości, a SELECT pobiera tylko 15 wartości. Powinno być:
Oczywiście id można pominąć wtedy wyglądałoby to tak:
Musisz tylko zmienić nazwę kolumny z NICK na właściwą. |
|
|
![]()
|
|
Zapytanie jest źle skonstruowane, ponieważ próbujesz wstawić do tabeli items 17 wartości, a SELECT pobiera tylko 15 wartości. Powinno być:
Oczywiście id można pominąć wtedy wyglądałoby to tak:
Musisz tylko zmienić nazwę kolumny z NICK na właściwą. zrobiłem tak jak kazałeś jednak w tabeli "items" nadal nie mam tego rekordu... oczywiscie zamiast NICK dalem odpowiednia nazwe pola komorki.. |
|
|
![]()
|
|
pokaż nam jak wygląda zapytanie z podstawionymi zmiennymi. wyświetl sobie błąd za ponocą echo mysql_error()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź, czy nie ma błędu podczas wykonywania zapytania:
|
|
|
![]()
|
|
Unknown column 'maxis' in 'field list'
maxis to ten nick ktory ma zmienic... pod zmienna $nick ok juz dziala... wystarczylo dodac apostrofy Ten post edytował maxis88 11.08.2011, 12:26:57 |
|
|
![]()
|
|
No fakt
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam odświeżę temat .
jak przy odświeżaniu stron co jest INSERT INTO ...... ble ble kopiuje raz Jeszce to samo . ? Jak ograniczyć kopiowanie a tylko upgrade wybranych kolumn! . Każdy rekord na datę dodanie . Robię robie zapytanie na sumowanie i zwiększa mi wynik o skopiowane ponownie te same rekordy . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć wszystkim,
To mój pierwszy post na tym forum, także z góry dziękuję za pomoc. Mam problem. Mam dwie tabele, jedną pełną rzeczy takich ceny brutto, czy ceny netto czy id produktu. Dla wyjaśnienia mówię oczywiście o bazie SQL. W drugiej tabeli - obecnie pustej mam bardzo wiele różnych kolumn. Chciałbym przenieść wybrane kolumny z pierwszej bazy do drugiej. Jestem kompletnym laikiem. Mam u siebie praktykanta. Chłopaka, który uczy się by zostać technikiem-informatykiem. On się zarzeka, że się nie da, albo że nie potrafi. Nie chcę się znęcać nad nim, choć korci mnie, by kazać mu przepisać te 11000 tysięcy wierszy. Jeżeli ulitujecie się nad chłopakiem dacie dokładne rozwiązanie, jeżeli moglibyście pomóc poprzez podanie miejsca, gdzie może o tym przeczytać i tego się nauczyć będę dużo bardziej zobowiązany. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Skoro sie wpinasz w jakis stary temat, to kurcze, wez go przeczytaj.... Toz odpowiedz juz padla
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/insert-select.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:22 |