![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Czy jest jakiś sposób aby zmienna była domyślnym parametrem funkcji? Mam taki kod:
Jednak gdy próbuje zrobić coś takiego dostaje: Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in [...] on line [...] Oczywiście wszystko działa gdy linię
podmienię na coś takiego
czyli zwykły tekst. Jednak ja potrzebuje aby tam nie było czegoś na sztywno tylko aby ustawiało się to ze zmiennej która będzie stworzona gdzieś wcześniej w kodzie. -------------------- Blog |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, cytat z manuala:
The default value must be a constant expression, not (for example) a variable, a class member or a function call. Można jednak w definicji funkcji zrobić taki trick:
Co prawda zawsze musisz przekazać do funkcji jakiś $param1 ale jeśli będzie on miał wartość logiczną false to wtedy przyjmie wartość zmiennej $param_def; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa, drobna modyfikacja i nie muszę podawać argumentu
![]()
Teraz nawet jak nie podam żadnego parametru funkcja przyjmie jako zawartość zmiennej $a to co jest w zmiennej konfiguracyjnej całego cms $config_tmp. I dzięki temu mogę wczytać odpowiedni plik tmp ![]() Ten post edytował ZuyPan 10.08.2011, 19:49:52 -------------------- Blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczyło dać:
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:36 |