![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wiem że temat już się pojawiał nie jednokrotnie ale jakoś nie potrafię go ogarnąć.
mam dwie tabele - uzytkownicy: confirm=1, - ogłoszenia: id_ogloszenia, wojewodztwo, z tym że kolumna wojewodztwo powtarza się w obu tabelach. Chce zrobić aby zliczało id_ogłoszenia pod warunkiem że np województwo =10 i confirm=1 Coś już zaczołem robić ale to w ogóle nie buja:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może jakieś mysql error się pojawił? Odpalaj zapytania najpierw spod phpMyAdmina i tam sobie zobacz błędy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
#1052 - Column 'wojewodztwo' in where clause is ambiguous co kolwiek to znaczy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nazwy kolumn ci się dublują to przed nazwą kolumny daj nazwa_tabeli. czyli np: uzytkownicy.wojewodztwo
Tak czy inaczej nie połączyłeś nijak obu tabel w zapytaniu... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kod $query = mysql_query("SELECT u.*, o.* FROM uzytkownicy u, ogloszenia o WHERE o.wojewodztwo=10 AND o.confirm =1 "); echo '<div class="wyniki" align="center">'.mysql_num_rows($query).'</div>'; Powinno być ok |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
up. a jak powiązałeś usera z ogłoszeniem ?
ja bym to zrobił na LEFT JOINIE, ale podaj więcej pól tabel. Poza tym, lepiej użyć select count(id) -------------------- :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:14 |