![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 1 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Admin zainstalował symfony framework 2.0 na serwerze /usr/local/php53/lib/php/Symfony/. Moje pytanie - jak mam zacząć przygodę z tym framewrokiem ?
Czy te bilioteki są teraz dostępne globalnie czy jak ? Jak mam sprawdzić , że symfony działa? Serwer mam na debianie i php 5.3.6 . |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej poczytaj jak samemu zainstalować.
edit: kliknęło mi wyślij :/ Przyjrzyj się dokładnie dystrybucji Symfony Standard i poczytaj dokumentację. Ten post edytował LBO 10.08.2011, 17:22:25 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 1 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytałem tą dokumentacje i nic z tego nie rozumiem. Im więcej czytam tym bardziej jestem głupi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To daruj sobie może póki co zabawę z Sf2? Jeżeli sprawdzenie dostępu do plików jest ponad Twoje możliwości to korzystanie z tego FW również.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Welcome!
Welcome to your new Symfony project. This script will guide you through the basic configuration of your project. You can also do the same by editing the ‘app/config/parameters.ini’ file directly. 1 Major problems Major problems have been detected and must be fixed before continuing : 1.Upgrade your APC extension (3.0.17+) RecommendationsAdditionally, to enhance your Symfony experience, it’s recommended that you fix the following : 1.Install and enable a PHP accelerator like APC (highly recommended). 2.Install and enable the intl extension. 3.Set short_open_tag to off in php.ini*. 4.Set magic_quotes_gpc to off in php.ini*. * Changes to the php.ini file must be done in "/usr/local/etc/php5/cgi/php.ini". |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I? Przecież jak byk zostało napisane: Major problems have been detected and must be fixed before continuing: Upgrade your APC extension (3.0.17+).
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Jak sprawdzić czy mam APC extension (3.0.17+) ?
Administrator napisał mi, że po migracji cytowanych flag w htaccess. Należy zmian dokonać we właściwym pliku php.ini. Tak więc gdy daję w htaccess. php_flag magic_quotes_gpc off php_flag magic_quotes_runtime off to wywala mi wewnętrzny błąd serwera. Dlatego pytam czy wobec powyższego zmiany muszę wprowadzić globalnie na całym serwerze w /usr/local/etc/php5/cgi/php.ini dla całej wersji php 5.3.6 ? Druga sprawa to, że wersję php wywołuję tak : <FilesMatch "\.(inc|php|php3|php4|php5|php6|phtml|phps)$"> AddHandler x-httpd-php53 .php </FilesMatch> Od razu mam pytanie jak z kwestią bezpieczeństwa serwera jeśli to tak teraz jest ![]() ![]() Co stanie się jeśli haker włamie się na konto użytkownika i uzyska dostęp do htaccess. ? Ostatnio miałem taki przypadek, gdzie jeden katalog miał prawa 777 i po przez ten katalog osoba atakująca przejęła kontrolę nad jednym serwisem www , który był na serwerze. Atak nie miał oczywiście wpływu na inne serwisy web na serwerze bo wtedy była tylko jedna wersja php. Mam już tylko jeden błąd gdy przeglądam http://localhost/Symfony/web/config.php Install and enable the intl extension. Olać to ? Do czego to służy ? Instaluję symfony 2.0 na php 5.3.6 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Install and enable the intl extension. http://pl.php.net/manual/en/book.intl.php - raczej ciężko będzie obyć się bez tego.
Olać to ? Do czego to służy ? |
|
|
![]() ![]()
|
|
gdzie można to pobrać?
|
|
|
![]()
|
|
Litości... Installing/Configuring
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 13 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zgadzam się z @Crozin, jeśli nie ogarniasz instalacji to sobie odpuść bo frameworka tym bardziej nie zrozumiesz.
2. Nie rozumiem po co instalować od razu FW na serwerze, nie możesz uruchomić tego na początku na swoim developerskim serwerze? |
|
|
![]() ![]()
|
|
Oh. przestańcie
![]() ![]() po wgraniu ). intl extension wyskoczył kolejny błąd ICU Upgrade your intl extension with a newer ICU version (4+). Co to jest ICU version i jak przy jego pomocy mam uaktualnić intl extension ? Ten post edytował fiasko 11.08.2011, 12:53:04 |
|
|
![]()
|
|
Serio? Pytasz się co to znaczy ICU version?
Korzystanie z Symfony wymaga jednak jakiegoś myślenia, Ty natomiast nie radzisz sobie nawet z czytaniem komunikatów. Naprawdę za wcześnie dla Ciebie na zabawę w nim. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 3.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ludzie, dajcie spokój, pomóżcie chłopakowi!
Nie znam symfony, więc Ci nie pomogę, ale spróbuj tego: - poszukaj screen-castów na youtubie, wpisując: symfony installation, symfony basics, symfony tutorial, itp. - przeszukaj ebooków do symfony, zwykle pact publishing fajnie opisuje instalacje - spróbuj na ircu, czasami ludzie z nudów się odezwą - wybierz się do księgarni naukowej i tam poszukaj - jak nic nie pomoże, daj ogłoszenie, zawsze jakiś student się odezwie i pokaże pamiętam, że kiedyś miałem problem z głupim ustawieniem ścieżki w konsoli. To nie jest jakaś kosmiczna technologia, wystarczy raz zobaczyć, żeby potem samemu działać! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 13.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@fiasko: na początek polecam http://symfony.com/doc/current/quick_tour/index.html + może jakieś video tutoriale z youtube ;]
Do tego: - http://symfony.com/doc/current/book/index.html - http://www.php.net/manual/pl/ Jeżeli nie wiesz co to APC / jak instalować itp to na początek może bo pominąć w sf2: /web/config.php linia: 53
nie jest to dobre rozwiązanie dlatego czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Już sobie poradziłem. Musiałem skonfigurować serwer zanim ten framework udało się odpalić. Gównie to był problem. Zero informacji w dokumentacji frameworka o wymaganiach.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież są informacje w dokumentacji na temat wymagań.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2011 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Ja mam kłopoty z zainstalowaniem PHP accelerator. Korzystam z PHP 5.3.8, czy ktoś miał taki problem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 13 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakbyś napisał coś więcej (np jaki system operacyjny, jaki dokładnie akcelerator) to łatwiej byłoby nam Tobie pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2011 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spoko, sorki...
Wiec tak. - Windows 7 - Apach 2.2.20 - PHP 5.3.8 Na stronie konfiguracji SF2 jest: Install and enable a PHP accelerator like APC (highly recommended). Ale tak nie jestem pewny ale sprawdzałem na innym kompie gdzie jest PHP 5.3.5 (XAMPP) i tam bez problemu dodaje apc.dll i działa... Czy możliwe jest aby nie była dostępna dll'ka do wersji 5.3.8 ? Ten post edytował adibak20 4.09.2011, 12:20:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:57 |