![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki link na swojej stronie:
test.php?zmienna1=COSTAM1&zmienna2=COSTAM2 Potrzebuję przekierować taki link na ten powyższy: COSTAM1.ini?zmienna2=COSTAM2 Czyli ogólnie ktoś wpisuje mojastrona.pl/COSTAM1.ini?zmienna2=COSTAM2 a w .htaccess przekierowywuje mnie na: test.php?zmienna1=COSTAM1&zmienna2=COSTAM2. Jak to zrobić? Próbowałem już masę kodów, nie działa ;/. Ostatnio co napisałem to:
No i nie działa. Co robię źle? Czytałem też o RewriteCond i {QUERY_STRING} (np. na tej stronie), ale nie wiem jak to zastosować... Pomoże ktoś? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A próbowałeś dostosować podany tam przeze mnie przykład?
Bo to jest rozwiązanie Twojego problemu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem, nie wychodzi.
Takie coś zrobiłem ale kompletnie nie wiem gdzie mam wstawić, że ma przekierować na test.php (może zamiast tej kropki po RewriteRule ale jak to umieścić?). Pomożesz? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Poczytaj najpierw tutoriale od mod_rewrite, bo to są absolutne podstawy.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Tak wiem - są to podstawy. Z jedną zmienną mi wszystko pięknie wychodziło. Jak dodałem drugą (w 1 poście jest jak to zrobiłem) to już nie działało. Czytałem na necie cały dzień - za chiny ludowe nie chce mi działać :/. Ja wiem, że wygląda to tak, że oczekuję gotowego kodu, ale naprawdę już nie wiem co robię źle. Szukałem na internecie, próbowałem masę przykładów i nic. Może podałbyś chociaż gdzie robię błąd? Albo nakierował?
Skoro Ty stworzyłeś ten przykład to dla Ciebie minuta roboty, a ja już siedzę przy tym którąś godzinę z kolei... Będę zobowiązany za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Podpowiem... Ty lepiej sobie popatrz co nam powiedziałeś, że chcesz uzyskać jako wywołanie ostateczne i porównaj z tym co w RewriteRule żeś wysmarował.
Nie uzyskasz z RewriteRule . %1.ini?=zmienna2=%2 wzorca dla COSTAM1.ini?zmienna2=COSTAM2 Popatrz dokładnie czemu one się nie zgadzają i zerknij, tak jak radzi erix, do dokumentacji odnośnie użycia RewriteCond. Masz drobne błędy w RewriteRule i to one Ci psują humor. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Ja nie wiem, albo jestem tak głupi że nie wiem albo to jest takie trudne.
Próbowałem tak:
Nie działa. Próbowałem tak:
Dalej nic. Jednak sam kod z jedną zmienną:
Śmiga bez problemu. Co robię źle? Pierwsze dwa kody myślę, że dostosowałem do przykładów - i dalej nic... |
|
|
![]()
|
|
Bo będzie śmigać.
Cytat Dlaczego poszukujesz tutaj w adresie odwołania, które nie istnieje? Zostaw lewą część konstrukcji, bo to jakbyś walił młotkiem w łapę i miał pretensje, dlaczego boli. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Podpowiem znowu... Masz 2 możliwości:
1. Weź swój pierwszy kod pod tekstem "Próbowałem tak:" i pomyśl co jest nie tak 2. Użyj tylko jednego RewriteCond, który przechwyci nazwę pliku ini oraz zapoznaj się z flagą QSA. To drugie trochę "na odwal się", ale skoro z jednym parametrem umiesz, a z dwoma nie to może Ci przypadnie to rozwiązanie do gustu. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
No, wreszcie rozwiązałem swój problem gdy użytkownik thek napisał coś o fladze QSA
![]()
Wszystko pięknie działa. Szkoda tylko, że nie wiem co robiłem wcześniej źle, ale skoro to działa to już mi nie potrzebne. Dzięki za pomoc. Ten post edytował ehhh0 11.08.2011, 09:03:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 06:22 |