![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
piszę bo mam problem z php i bazą mysql... mam taką stronkę w php http://edu21.pl/test3usun.php oto cały skrypt: <?php $uchwyt=mysql_connect('localhost','***','***') or die('Nieudane połączenie z bazą danych...'); mysql_select_db('***') or die('Nie udało się wybrać bazy danych...'); $sql = "SELECT left(tresc, 300) as tekst, left(tytul, 300) as przyciety_tytul, id FROM news ORDER BY id desc"; $wynik = mysql_query($sql) or die(mysql_error()); while($wiersz = mysql_fetch_assoc($wynik)){ echo '<b> '; echo $wiersz['przyciety_tytul'] .'<br>'; echo '</b> '; echo $wiersz['tekst'] . ''; echo '<br>'; echo "'<a href='nowe2.php?id=".$wiersz['id']."'> </i><b>...czytaj dalej<br><br><br></a>"; mysql_close($sql); } ?> jak kliknę w "...czytaj więcej" np. artykułu "Zmiana wysokości stawek minimalnych wynagrodzenia nauczycieli" to jestem przekierowany do pełnego artykułu do strony http://edu21.pl/nowe2.php?id=35 tylko, że do samej góry, a ja chciałbym, żeby po kliknięciu "...czytaj więcej" użytkownik był "przenoszony" do danego, konkretnego pełnego artykułu, tak żeby go nie szukać go po całej stronie... oto skrypt strony z pełnymi artykułami nowe2.php <? $uchwyt=mysql_connect('localhost','***','***') or die('Nieudane połączenie z bazą danych...'); mysql_select_db('***') or die('Nie udało się wybrać bazy danych...'); $link=mysql_query("SELECT * FROM news ORDER BY id desc"); while($wiersz=mysql_fetch_array($link)) { echo '<b> <font color="darkred"> <font size="2,5">'; echo $wiersz['tytul']; echo '</b> ('; echo $wiersz['data']; echo ')'; echo '<br> <font size="2"> <font color="navy"> '; echo $wiersz['tresc']; echo "<br>n"; echo "<br>n"; } mysql_close($uchwyt); ?> w przypadku gdyby coś w skrypcie nie było jasne proszę pytać ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do linków musisz dodać kotwice
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale kotwice to możemy zrobić w html...powiem szczerze, że wątpie czy to pójdzie w php...jeżeli wiesz jak to proszę napisz jak ma to wyglądać i w jakim skrypcie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale kotwice to możemy zrobić w html...powiem szczerze, że wątpie czy to pójdzie w php...jeżeli wiesz jak to proszę napisz jak ma to wyglądać i w jakim skrypcie ![]() Z tego co się orientuję to PHP generuje HTML więc, podpowiem tu masz podpowiedz. I popraw 1 post dodając BBCODE. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
poprawiłem na BBCODE, dodałem kotwicę do linku, ale i tak to nic nie zmieniło...czy muszę coś dodać do skryptu tam gdzie mam pełne teksty...przepraszam, że tak pytam, ale jeszcze nigdy nie robiłem kotwic w php/mysql...
|
|
|
![]()
|
|
Eh ta dzisiejsza młodzież jak już Ci napisałem kotwice robi się tak samo w HTML jak i w PHPie i samo słowo kotwica powinno Cie naprowadzić na rozwiązanie a ty nawet się nie pofatygowałeś żeby wrzucić to w google
Edit Wiesz co to jest BBCODE i jak go używać na tym forum ![]() Ten post edytował skowron-line 9.08.2011, 21:43:12 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Problem nie ma żadnego związku z mysql. Problem jest na poziomie żłobka. Z racji, że nie mamy takiego działu przenoszę ciut wyżej - na przedszkole
![]() Cytat .przepraszam, że tak pytam, ale jeszcze nigdy nie robiłem kotwic w php/mysql... Kotwice robi się tylko i wyłącznie w html. Przyjmij to wkoncu do wiadomości. PHP zaś służy (w bardzo dużym skrócie mówiąc) do generowania kodu html. Jeśli więc robiłeś kotwice w html w php masz jedynie kod html wygenerować.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 09:51 |