![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem ze stworzeniem kwerendy w MySQL. Posiadam dwie tabele, w skrócie: `recomm_emails` ( `id` `user_id `email` `registered `active ) `users` ( `id` `login` ) Tabela 'recomm_emails' przechowuje informacje o adresach e-mail, na które zostały wysłane zaproszenia do serwisu. Pole 'user_id' to ID zarejstrowanego użytkownika, który wysłał zaproszenie na dany e-mail. Pole 'registered' wskazuje 1, gdy zaproszony użytkownik zarejestrował się. Pole 'active' wskazuje 1, gdy zaproszony użytkownik dokonał aktywacji konta po rejestracji. Mój problem to kwerenda, która w wyniku da mi następującą listę: - id i login zapraszającego usera - łączna liczba zaproszonych użytkowników - liczba zaproszonych użytkowników, którzy dokonali rejestracji i aktywacji konta (registered=1 and active=1) - liczba zaproszonych użytkowników, którzy dokonali rejestracji ale nie aktywowali konta (registered=1 and active=0) - liczba zaproszonych użytkowników, którzy nie dokonali rejestracji (registered=0) Lista ta musi mieć możliwość sortowania po wybranej liczbie z przedstawionych czterech powyżej. W jaki sposób skonstruować taką kwerendę? Myślę i myślę już od kilku ładnych godzin i wciąż nie mogę stworzyć odpowiedniego rozwiązania. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 153 Pomógł: 41 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze cos takiego ? A jesli nie do konca to moze Ci chociaz troche pomoze.
PS: pisane z glowy wiec moga byc byczki ![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 31 Dołączył: 23.02.2009 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może lepiej tak niż robić 4 podzapytania
![]()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wielkie dzięki za szybką odpowiedź! normalnie pogłowiłabym się nad tym jeszcze chwilę, ale czas mnie goni.
luckyps - rozwiązanie działa:) dodałam sobie jeszcze sortowanie do wyboru po wszystkich z 4 tych liczb + przedział czasowy. Smertius, również dzięki za podpowiedź ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:05 |