![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Proszę o jakieś słowo na temat mojego portfolio. Odwiedź moją stronę Ten post edytował kamil_lk 8.08.2011, 01:42:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 291 Pomógł: 45 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cukierkowo, ale fajnie - pierwsze wrażenie.
Strona główna - radziłbym przebudować troszkę koncepcję tego bloku z treścią. Szczególnie jeśli chodzi o ten czarny blok - pusty i nie bardzo wiadomo co się z nim / w nim dzieje i jakie jest jego zadanie w tej części strony. Portfolio - przekazujesz nazwę projektu jako parametr $_GET - a ja wpiszę sobie cokolwiek i dostaje szablon taki, jakby projekt o wymyślonej przeze mnie nazwie istniał Kontakt - jak nic nie wpiszę do formularza - to dlaczego komunikat o błędzie pojawia mi się w polu "Tytuł wiadomości"? Dalej - nie sprawdzasz czy mail jest poprawny pod względem składni (przechodzi "." - kropeczka) Po podaniu jednej błędnej danej wszystko to co wpiszę idzie w cholerę, ta kwestia była już wielokrotnie przerabiana na forum przy okazji różnych projektów. To samo co przy portfolio. Wpisanie wymyślonej nazwy podstrony pokazuje szablon jakby strona istniała, tyle że bez treści. --
Czekaj, czekaj - a co to za cudak? Taki śmieszny preloader grafik, żeby były wczytane od razu ze wszystkim? Z własnych obserwacji nie zauważyłem znaczących opóźnień jeśli wczytuję je tylko poprzez CSS. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2008 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o wygląd to fajne wrażenie sprawia top. W moim odczuciu cała reszta do niego nie pasuje...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czekaj, czekaj - a co to za cudak? Taki śmieszny preloader grafik, żeby były wczytane od razu ze wszystkim? Z własnych obserwacji nie zauważyłem znaczących opóźnień jeśli wczytuję je tylko poprzez CSS. A to żaden cudak, dlaczego śmieszny? I dlaczego się tego czepiasz? To dość trendy sposób ![]() Co do oceny strony, graficznie tylko, jest jakiś za duży kontrast, tło takie blade, a ten niebieski daje po oczach jak naga Carmen Electra ![]() Chciałem sprawdzić podatność na XSS w formularzu i wysłało mi formularz z bzdurnymi danymi, waliduj chociaż e-mail. A odpowiedź "Wiadomość została wysłana" czy jak to tam brzmi, daj gdzieś poza formularzem, a nie w inpucie. Używasz tylko jCarousel, by wklejać całego jquery. W sumie nawet nie widzę, gdzie z tego jCarousel korzystasz. Typografia leży... "Swoją pasję do tworzenia stron internetowych kreuję od lat gimnazjalnych, kiedy to wykonałem swoją pierwszą stronę wykorzystującą język html." do tego czcionka jest jakaś brzydka. No i jak już to będziesz miał w wersji finalnej, to wrzuć na jakiś szybszy serwer, bo ten nie ogarnia. Ten post edytował Damonsson 8.08.2011, 11:26:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za oceny. Głownie chodzi mi tutaj o stronę kodową niż o graficzną.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Głownie chodzi mi tutaj o stronę kodową - zrób jakiś porządek - CSS koło siebie, JS też ![]() - skrypty JS wsadź do oddzielnego pliku *.JS - porządek musi być - Kod <div id="background"></div> z tego co widzę możesz ostylować <body>- div o id="nawigacja" jest niepotrzebny - ostyluj ul - używaj tylko angielskich nazw - ew. polskich, ale nie mieszaj języków - Kod <div id="content_wrapper">...</div> Używaj znaczników przydatnych w SEO - h1, h2, b, strong, a nie tylko <p>- zamiast wypisywać wszędzie klasy użyj CSS i za pomocą niego zdefiniuj style konkretnych elementów -> myślę tu np. o <p> w div-ie content_wrapper - Kod <p class="lewy">Copyright 2011 by Kamil Głuchowski</p> Trudno to nazwać akapitem... użyj <span> lub czegoś podobnego- na innych podstronach żadnych nowych uwag nie ma - zdarzenia przypisuj przez skrypt, a nie w atrybucie onfocus czy innych - jak już korzystasz z jQuery to jest to jeszcze prostsze Generalnie wygląd mi się nie podoba, ale ja często mam inaczej niż wszyscy( ,więc mną się nie kieruj), a kod jest dobrze napisany. Błędy te to są bardziej uwagi i gdyby ktoś zapłacił Ci za wykonanie strony to nie byłoby źle - raczej cieszyłby się niż smucił(oczywiście HTML i CSS, nie wiem jak PHP, a JS dużo nie użyłeś) ![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi się tylko wydaje czy zakładki przestały działać, wynika z postów na górze że coś działało, a teraz jest tylko strona główna. Dodanie domeny (kamilgluchowski.pl => kamilgluchowski.firehost.pl) nie pomaga.
Z kodem się wstrzymam do zobaczenia reszty podstron - na razie nie wiem gdzie są :-) Co do grafiki, super pomysł na backGround, ale środek to już nie wiem dlaczego jest taki "z innej beczki", za dużo od siebie nie dodam wszystko było powiedziane, dodał bym treść w jakimś delikatnym bloku, może korzystać już z gotowych kolorów jak w bg? -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to żaden cudak, dlaczego śmieszny? I dlaczego się tego czepiasz? To dość trendy sposób ![]() @Damonsson Ty mówisz poważnie tak? A co to ma dać? ;> Jeśli by dodać wyświetlanie jakiegoś loadera do czasu aż ostatni obrazek zostanie załadowany to okej ale w takiej postaci to ja sensu nie widzę. -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie przyglądałem się jak tu jest to użyte. Ale weźmy przykładowo taki scenariusz:
Mamy sobie stronę, na której od razu w najbardziej widocznym miejscu mają się wyświetlić pewne grafiki (4 elementy, po 60kb każdy), bez których reszta strony jest nic nie warta. Więc jakbyś to inaczej zrobił, żeby wszystko dobrze wyglądało? Loader, na 1 sekundę? Załadowanie treści, która będzie widoczna i zrobi złe wrażenie przez jakąś 1sekundę czy 2s? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czegoś tutaj nie rozumiem,
Projekt graficzny: ins.art.pl galeria wykonanych prac: "Portfolio ins.art Projekt portfolio wykonany dla grafika komputerowego pracującego pod nazwą INSEKT." na ins nic nie ma o wykonaniu strony przez ciebie... tutaj widzimy, że nie jest to twój projekt... śmierdzi mi to reklamą (a przynajmniej nieprzestrzeganiem regulaminu - "Dajemy pod ocene tylko swoje prace.") -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Autor zrobił kiedyś kod dla ins.art
ins.art zrobiło szablon dla Autora Dlatego zależy mu na ocenie kodu, bo kod pisał sam, a grafikę dostał. Bynajmniej ja to tak rozumiem. Nie wyczuwam tu żadnego spisku ![]() Ten post edytował Damonsson 8.08.2011, 23:56:35 |
|
|
![]()
|
|
Autor zrobił kiedyś kod dla ins.art ins.art zrobiło szablon dla Autora Dlatego zależy mu na ocenie kodu, bo kod pisał sam, a grafikę dostał. Bynajmniej ja to tak rozumiem. Nie wyczuwam tu żadnego spisku ![]() Jest tak jak napisałeś ![]() Dzięki wam za wszystkie uwagi. Postaram się popoprawiać to co mam źle tak, aby było dobrze ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mamy sobie stronę, na której od razu w najbardziej widocznym miejscu mają się wyświetlić pewne grafiki (4 elementy, po 60kb każdy), bez których reszta strony jest nic nie warta. Więc jakbyś to inaczej zrobił, żeby wszystko dobrze wyglądało? Loader, na 1 sekundę? Załadowanie treści, która będzie widoczna i zrobi złe wrażenie przez jakąś 1sekundę czy 2s? Przecież ten kod też tego nie robi ![]() Odpowiadając na pytanie - zrobiłbym warstwę przysłaniającą (czarna z opacity) normalnie wyświetlaną + loader a pod DOMReady ukrywałbym to. Chodź możliwe, że tutaj chodziło o coś innego. Przeglądarka jest na tyle sprytna, że nie pobiera obrazków które nie są widoczne na stronie (:hover, display:none) i to może temu pomaga, hm? ;> -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.07.2025 - 07:57 |