Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> e-mail powitalny, Z linkiem aktywacyjnym
Tho
post 7.08.2011, 20:08:11
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Jak zrobić wiadomość przysyłaną do każdego zarejestrowanego użytkownika, gdzie poza powitaniem, hasłem i loginem, dostanie też link w który będzie musiał kliknąć by móc się zalogować?

Wiem że to można zrobić dość łatwo, bo kiedyś to robiłem, niestety już niezbyt pamiętam...
Go to the top of the page
+Quote Post
CuteOne
post 7.08.2011, 20:23:31
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

PHPmailer
+Quote Post
Macios25
post 7.08.2011, 20:54:23
Post #3

-----

Witam wszystkich.

Ja bym przy rejestracji każdego użytkownika generował unikalny numer 1 do 200.000 i wprowadzał go do bazy danych.
Następnie wysyłałbym ten numer mailem do nowo zarejestrowanego użytkownika.

Ostatnim etapem byłoby stworzenie funkcji, która po zalogowaniu się użytkownika z nieaktywnym kontem wymagałby
podania unikalnego numeru.

Ewentualnie numer ten mógłby być przekazywany przez GET i wtedy znajdować się w linku, który można kliknąć.

Jak widać po postach jestem nowicjuszem i mogę się mylić. wink.gif
+Quote Post
melkorm
post 7.08.2011, 23:08:45
Post #4

-----

Cytat
Witam wszystkich.

Ja bym przy rejestracji każdego użytkownika generował unikalny numer 1 do 200.000 i wprowadzał go do bazy danych.
Następnie wysyłałbym ten numer mailem do nowo zarejestrowanego użytkownika.

Ostatnim etapem byłoby stworzenie funkcji, która po zalogowaniu się użytkownika z nieaktywnym kontem wymagałby
podania unikalnego numeru.

Ewentualnie numer ten mógłby być przekazywany przez GET i wtedy znajdować się w linku, który można kliknąć.

Jak widać po postach jestem nowicjuszem i mogę się mylić.

Jeden z gorszych sposobów na to, jaki kiedykolwiek słyszałem biggrin.gif

Ogólnie w linku powinno się przekazać identyfikator użytkownika i hash z jego unikalnych danych by zweryfikować czy to na pewno ten użytkownik.

Ten post edytował melkorm 7.08.2011, 23:09:14

--------------------
+Quote Post
CuteOne
post 7.08.2011, 23:49:56
Post #5

-----

Tu nie ma co kombinować smile.gif generujesz unikalny hash, który zapisujesz do bazy i wysyłasz mailem - gdy ktoś wejdzie w link sprawdzasz w bazie czy hash istnieje, czy nie jest przedawniony i ustawiasz "status" użytkownika na 1 gdy wszystko gra.. ot cała filozofia
+Quote Post
melkorm
post 7.08.2011, 23:51:54
Post #6

-----

Cytat
Tu nie ma co kombinować generujesz unikalny hash, który zapisujesz do bazy i wysyłasz mailem - gdy ktoś wejdzie w link sprawdzasz w bazie czy hash istnieje, czy nie jest przedawniony i ustawiasz "status" użytkownika na 1 gdy wszystko gra.. ot cała filozofia

A po co zaśmiecać bazę ? wink.gif Jest to jak najbardziej poprawne, ale jakoś nie widzę sensu by to jeszcze upychać w bazie smile.gif

--------------------
+Quote Post
CuteOne
post 8.08.2011, 00:30:40
Post #7

-----

Kwestia przyzwyczajenia wink.gif lubię mieć wszystko "posegregowane" i pozapisywane w oddzielnych tabelach.. Tego typu działania pomagają mi w wyszukiwaniu niedogodności jakie użytkownik napotyka na moich stronach np. 500 na 5000 użytkowników aktywowało konto dopiero po 20 min co może oznaczać, że prawdopodobnie moja wiadomość trafiła do SPAMU lub serwer w godzinach wysyłki ostro zamulał. Dzięki takim informacjom wiem gdzie tkwi problem i jestem w stanie coś z nim zrobić.

Po prostu wolę zapisać wszystko co możliwe niż oszczędzić te 0.001 sek na dodatkowe zapytanie do bazy smile.gif No ale jak kto woli

ps. trochę nie na temat ale... smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.06.2025 - 19:07