![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jak zrobić wiadomość przysyłaną do każdego zarejestrowanego użytkownika, gdzie poza powitaniem, hasłem i loginem, dostanie też link w który będzie musiał kliknąć by móc się zalogować?
Wiem że to można zrobić dość łatwo, bo kiedyś to robiłem, niestety już niezbyt pamiętam... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Ja bym przy rejestracji każdego użytkownika generował unikalny numer 1 do 200.000 i wprowadzał go do bazy danych. Następnie wysyłałbym ten numer mailem do nowo zarejestrowanego użytkownika. Ostatnim etapem byłoby stworzenie funkcji, która po zalogowaniu się użytkownika z nieaktywnym kontem wymagałby podania unikalnego numeru. Ewentualnie numer ten mógłby być przekazywany przez GET i wtedy znajdować się w linku, który można kliknąć. Jak widać po postach jestem nowicjuszem i mogę się mylić. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witam wszystkich. Ja bym przy rejestracji każdego użytkownika generował unikalny numer 1 do 200.000 i wprowadzał go do bazy danych. Następnie wysyłałbym ten numer mailem do nowo zarejestrowanego użytkownika. Ostatnim etapem byłoby stworzenie funkcji, która po zalogowaniu się użytkownika z nieaktywnym kontem wymagałby podania unikalnego numeru. Ewentualnie numer ten mógłby być przekazywany przez GET i wtedy znajdować się w linku, który można kliknąć. Jak widać po postach jestem nowicjuszem i mogę się mylić. Jeden z gorszych sposobów na to, jaki kiedykolwiek słyszałem ![]() Ogólnie w linku powinno się przekazać identyfikator użytkownika i hash z jego unikalnych danych by zweryfikować czy to na pewno ten użytkownik. Ten post edytował melkorm 7.08.2011, 23:09:14 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu nie ma co kombinować
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tu nie ma co kombinować generujesz unikalny hash, który zapisujesz do bazy i wysyłasz mailem - gdy ktoś wejdzie w link sprawdzasz w bazie czy hash istnieje, czy nie jest przedawniony i ustawiasz "status" użytkownika na 1 gdy wszystko gra.. ot cała filozofia A po co zaśmiecać bazę ? ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kwestia przyzwyczajenia
![]() Po prostu wolę zapisać wszystko co możliwe niż oszczędzić te 0.001 sek na dodatkowe zapytanie do bazy ![]() ps. trochę nie na temat ale... ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 19:07 |