![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2004 Skąd: Suwalki/Poznan Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chcialbym sie dowiedziec jak wykorzystac sesje.
Otoz chce zrobic panel logowania. Sesje chcialbym aby byly utrzymywane na serwerze a nie przesylane jako ciasteczka. Nastepnie chcialbym sie dowiedziec jak przesylac jakies 2 zmienne. No i oczywiscie wylogowanie. Czy ktos moglby zmajstrowac jakis kodzik abym mogl to w miare szybko podlapac. Wiem ze bedziecie mnie kierowac do manuali ale po przeczytaniu tego nadal jestem zielony. Nawet nie wiem jak powinna wygladac baza. I gdzie przechowywac zmienne przesylane przez formularz. Mysle ze to nie jest zbyt wielka trudnosc dla masterow ale jak dla mnie tak. Krotki przykladzik pomoze napewno mi zrozumiec uzycia tego. Kiedys napisalem prosbe o wytlumaczenie klas i dostalem przykladzik. Dzieki ktoremu juz stosuje klasy i wiem ze nie jest to az takie skomplikowane jak mi sie wczesniej wydawalo. Mysle ze jesli ktos umiesci na ten temat przykladzik to bede mogl to tak samo zrozumiec jak klasy. dziekuje z gory -------------------- nie wszystko jeszcze wiem, uczę się, ale dzięki za wszelką pomoc i wyrozumiałość (Win2k, Apache, MySQL 3.23.39)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziś to napisałem, przeanalizuj i wyciągnij wnioski ![]() To taki prosty przykład, dzięki jemu dziś pojełem troche o sessjach ![]() Ten post edytował kubatron 21.06.2004, 14:41:15 -------------------- „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2004 Skąd: Suwalki/Poznan Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dzieki biore sie do roboty
tylko teraz jeszcze chodzi mi o przechowywanie zmiennych sesyjnych bo jak pisalem chcialbym aby sesje nie byly rejestrowane jako cookies slyszalem ze mozna utrzymywac je po stronie serwera i jak to wykonac -------------------- nie wszystko jeszcze wiem, uczę się, ale dzięki za wszelką pomoc i wyrozumiałość (Win2k, Apache, MySQL 3.23.39)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Cytat(miszqa @ 2004-06-22 09:04:06) dzieki biore sie do roboty tylko teraz jeszcze chodzi mi o przechowywanie zmiennych sesyjnych bo jak pisalem chcialbym aby sesje nie byly rejestrowane jako cookies slyszalem ze mozna utrzymywac je po stronie serwera i jak to wykonac sessje sa orzechowywane po stronie servera zawsze (w specjalnym folderze na serverze ). Jedyne co jest przechowywane 'u ciebie' to cookie w ktorym masz session id (idyntyfikator sesji- inny dla kazdego uzytkownika) dziieki niemu wie ktora sesja jets towja ( sessja przehcowywana na serverze ). Jezeli nie chceesz zeby były cookie to sessid mozna tez przekazywac linkiem... ale nie wiem czy da sie tak o bez wylanczania cookie u siebie w przegladarce przekazywac session id linkiem (adresem) $_GET Polecam poczytac o sessjach w manualu poniewaz nawet jest to po polsku" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual tam dokladnie wszytko pisze |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:17 |