![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 336 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (10%)
|
Witam
Mam taki problem. Chcę dodać rekord do bazy, ale niestety nie mogę.Nie wiem, w którym momencie jest błąd. Poniżej podaje kod. Może wiecie gdzie popełniam błąd.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 17 Dołączył: 11.12.2010 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%)
|
Pomiędzy kwadratowymi nawiasami masz nazwę pola, która jest ciągiem, czyli musi być w cudzysłowach lub w apostrofach (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Po co robisz: echo $sql; i po co w tym zapytaniu tyle enterów (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Gdybyś dał na początku pliku error_reporting(E_ALL); sam byś doszedł do rozwiązania (IMG:style_emoticons/default/dry.gif) Ten post edytował zamper 5.08.2011, 14:54:27 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
@zamper i znowu nie patrzysz na kod (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
@szcalpi echo $sql; nie wykonuje zapytania tylko je wyświetla.... zeby wykonac trzeba uzyc mysql_query() Dodatkowo zapoznaj się z tym tematem: Temat: Jak poprawnie zada pytanie bo widać jestes początkujący i ta wiedza ci się bardzo przyda. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 17 Dołączył: 11.12.2010 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja nie patrzę na kod ?
Przecież jak jest:
a powinno być tak:
Nazwa pola ("wojewodztwo") to ciąg znaków, więc powinna być pomiędzy "" lub ''. Gdyby do komórek tablicy odwoływał byś się liczbami to wtedy było by ok; nospor, weź sobie uruchom taki kod:
Przy echo '2.'.$p[nazwa]; wyświetli ci się notice ;| Ten post edytował zamper 5.08.2011, 15:12:38 |
|
|
|
|
|
|
@zamper ty nie ucz księdza dzieci robić.... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Tutaj nie mamy kodu: echo '2.'.$p[nazwa]; tylko mamy kod: echo '2.'."$p[nazwa]"; Lektura obowiązkowa dla Ciebie: http://us3.php.net/manual/pl/language.types.string.php oraz dla pewności: http://us3.php.net/manual/pl/language.types.array.php (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%)
|
@up nie jestem pewien do końca ale zapis ten coprawda jest błędny ale jest działający (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wywali E_NOTICE ale podstawi odpowiednią nazwę: php.net
To jest cały kod ?(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
I drugi co uczy księdza dzieci robić.... plaga jakas czy co? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Przecież ja to wszystko wiem. Ja wyjaśniam jedynie, dla tych co nie wiedzą, że echo "$tablica[wyconiewiecie]" ze to jest poprawne i nie wywali żadnego notice. Tak wywali NOTICE echo $tablica[wyconiewiecie] Tak nie wywali NOTICE echo "$tablica[wyconiewiecie]" Czy już wszystko jasne? Odsyłam do manualua. Linki podałem w poprzednim poście. @buliq a jeśli miałeś na myśli zampera (on to @up up, ja to @up (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) to jest tak jak mówisz. To jest niepoprawne ale działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Taki miły dodatek od php, by robić więcej byków Mowa oczywiście o kodzie: echo $tablica[wyconiewiecie] Bo ten: echo "$tablica[wyconiewiecie]" powtarzam jest poprawny |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%)
|
Na myśli był @up up (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) tylko jak czytam wątki to otwieram all na raz i nie odświeżam ich :/ i takie cyrki wychodzą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 13:42 |