Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> sesja i wylogowanie, ???
olszakpawel
post 5.08.2011, 00:49:24
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkim i z gory uprzedzam ze czytalem inne posty ale nie moglem znalezc tego co mnie interesuje , a byc moze jestem za glupi zeby zrozumiec. A wiec pytam. Mam systemlo logowania i wszystko dziala ok, ale chcialbym zrobic opcje ile jest aktualnie zalogowanych ludzi i to tez jest latwe tylko zastanawia mnie jak wylogować kogos jak zamiast przycisku wyloguj zamknie on po prostu okno przegladarki.
Powiedzmy ze kazdy kto sie loguje dostaje zostaje ustawiony w tabeli jako online i jak nacisnie wyloguj zostaje odznaczony, a jak mam odznaczyć jezeli ktoos poprostu zamknie przegladarke(jak wykryc ze ktos zamyka przegladarke i czy mozliwe jest wykonanie wtedy jakies akcji??
Go to the top of the page
+Quote Post
i500
post 5.08.2011, 01:08:25
Post #2

-----

HTTP jest protokołem bezstanowym. W bazie danych zapisujesz jedynie informacje o tym czy użytkownik jest zalogowany, czy też nie. Możesz dodać kolumnę zawierającą czas ostatniej aktywności na stronie, na jej podstawie obliczyć ilość użytkowników odwiedzających stronę w określonym przedziale czasowym. Przykładowe rozwiązanie znajdziesz pod adresem http://www.webdesign.org/web-programming/p...users.8622.html .

Ten post edytował i500 5.08.2011, 01:09:09
+Quote Post
zamper
post 5.08.2011, 07:47:28
Post #3

-----

Javascript ma takie zdarzenie które się wywołuje gdy się zamyka stronę.

--------------------
GG(22779936)
+Quote Post
luniak
post 5.08.2011, 07:51:34
Post #4

-----

tyle że zdarzenie "OnClose" nie zawsze działa poprawnie smile.gif
co prawda teoretycznie da się wysłać np zapytanie ajaxem zeby wylogowac usera a w tym czasie wywalic mu alerta tongue.gif ale jak psiałem nie nawszsykich przeglądarkach i nie zawsze działa to poprawnie smile.gif najłatwiej będzie jak poczytasz o cookies i np nadajesz przy logowaniu cookie ktore umiera po zamknięciu przeglądarki.

Dodatkowo tak jak było napsaine możesz trzymać w bazie czas ostatniej aktywności i jeżeli następna nasąpi np po 5 min od osttatniej [czyli user 'afczy' tongue.gif] poprostu wylogowujesz go tzn gdy próbuje odswieżyć strone twój skrytp go wylogowuje ponieważ przekroczył czas bez aktywnośći smile.gif

Ten post edytował luniak 5.08.2011, 07:52:03

--------------------
Jeżeli ktoś na forum Ci pomógł, możesz mu podziękować klikając w opcje "Pomógł" pod jego postem!
--------------------

+Quote Post
olszakpawel
post 5.08.2011, 10:37:46
Post #5

-----

ok dzieki wszystkim:)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 30.06.2025 - 11:09