![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 4 Dołączył: 11.08.2010 Skąd: Inowrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Jak w opisie. Mam następujący problem. Chciałbym wykonać połączenie z server (zewnętrzny jakiś hosting) do wewnętrznej sieci mojej gdzie jest baza MSSQL. Mam odbc i wiem jak i co ale problem jest następujący. Czy można połączyć się w jakiś sposób z serwera zewnętrznego do mojego MSSQL ... Gdzieś tam widziałem że jest z tym problem. Może przy wykorzystaniu JavaScript ? Lub Ajaxa z JQuery ? Używanie któregokolwiek z tych języków nie jest problemem tylko sam pomysł jak to zrobić i co było by potrzebne. Jak możecie to pokierujcie mnie chociaż na jakieś strony gdzie mógłbym to ogarnąć... Pozdrawiam i liczę na waszą inwencję... @edit. To wyglądało by tak MySQL, PHP -> MSSQL(tutaj VPN postawiony) I teraz z php do mssql poprzez VPN. Jaki protokół musiałby być włączony i czy w ogóle to jest możliwe... Ten post edytował Prezi2907 4.08.2011, 13:15:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze to żaden z języków po stronie przeglądarki czyli ani ajax ani js ani jquery.
Przy pomocy php powinieneś się połączyć tylko musisz wiedzieć że twój serwer www ma możliwość łączenia się z serwerami zewnętrznymi na danym porcie oraz twój serwer mssql musi być dostępny z zewnątrz czyli np w firewall konfigurujesz aby serwer www miał dostęp po ip) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 4 Dołączył: 11.08.2010 Skąd: Inowrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Po pierwsze to żaden z języków po stronie przeglądarki czyli ani ajax ani js ani jquery. Przy pomocy php powinieneś się połączyć tylko musisz wiedzieć że twój serwer www ma możliwość łączenia się z serwerami zewnętrznymi na danym porcie oraz twój serwer mssql musi być dostępny z zewnątrz czyli np w firewall konfigurujesz aby serwer www miał dostęp po ip) Dobra ale jak to wykonam Normalnie poprzez ip_mssql = adres VPN (IP czy URL ?) .. ? $con = mssql_connect('IP_MSSQL' , 'user_bazy' , 'hasło_bazy' , 'baza') ... I tak połączę się ? Bez podawania danych do VPN ? Czyli loginu i hasła ? Po pierwsze to żaden z języków po stronie przeglądarki czyli ani ajax ani js ani jquery. Przy pomocy php powinieneś się połączyć tylko musisz wiedzieć że twój serwer www ma możliwość łączenia się z serwerami zewnętrznymi na danym porcie oraz twój serwer mssql musi być dostępny z zewnątrz czyli np w firewall konfigurujesz aby serwer www miał dostęp po ip) To inaczej może muszę połączyć to z danymi w bazie INSERTA... idzie taki manewr zrobić ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP z VPN nie połączysz (raczej ?). Możesz do VPN podpiąć serwer o ile jest dedykowany/właściciel dał taką możliwość. Wtedy mogłoby być łatwiej i bezpieczniej. Natomiast jeżeli nie masz takiej możliwości to wystarczy tak jak napisałeś. Podajesz IP i PORT serwera i próbujesz się podłączyć. Na zaporze konfigurujesz tak aby IP serwera WWW miało dostęp do maszyny z MSSQL na danym porcie, i powinno działać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
PHP z VPN nie połączysz (raczej ?). Możesz do VPN podpiąć serwer o ile jest dedykowany/właściciel dał taką możliwość. Wtedy mogłoby być łatwiej i bezpieczniej. Natomiast jeżeli nie masz takiej możliwości to wystarczy tak jak napisałeś. Podajesz IP i PORT serwera i próbujesz się podłączyć. Na zaporze konfigurujesz tak aby IP serwera WWW miało dostęp do maszyny z MSSQL na danym porcie, i powinno działać. Zupełnie inne zastosowanie zrobię ![]() ![]() Pozdrawiam i do zamknięcia... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 19:11 |