![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Rozpocząłem żmudne zagłębianie się w tajniki programowania zorientowanego obiektowo, przeczytałem kilka artykułów i pomyślałem że najlepiej jest sprawdzić swoją wiedzę w praktyce. Tak oto powstała klasa do uploadu plików. Przyznam się, że pobrałem sobie podobną klasę z phpclasses.org, aby zobaczyć mniej więcej jak to wygląda. Chciałbym Was zapytać czy ma to coś w ogóle wspólnego ze stylem OOP ?
class.upload.php
index.php
Mam co do tego pytania : 1) Wiem że w stylu OOP są wyjątki. Czy to, jak ja je zastosowałem to odpowiednia metoda? Czy jest ich za dużo ? Bo mi nie pasują za bardzo ... 2) Czy wyjątki powinno się dawać do udanych operacji ? 3) Czy w konstruktorze wykonywać metodę 'upload' czy odwołać się do niej poza konstruktorem, już w pliku index? 4) Jeśli mam operacje na bazie danych bądź plikach tekstowych to czy tworzyć destruktor do ich zamykania ? To takie ogólne pytania i byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi to 'sprawdził', wytknął błędy i polecił dobrą literaturę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dziękuję i pozdrawiam. Ten post edytował Mefiuu 3.08.2011, 20:46:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Tak na początek: najlepiej, jeśli klasa nie zwraca żadnego tekstu - to najlepiej wyłapywać w trakcie programu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli rozumiem że wyłapywać w index? Ale nie bardzo rozumiem jak można to tam przechwycić
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
$_FILES['plik']['error'] - i już wiem że twoja klasa nie pomoże przy przesłaniu 2 plików lub pliku $_FILES['avatar'].
Echo w klasie uploadu ?! Kod throw new Exception('Dodano plik pomyślnie'); Jeśli coś się udało czemu zgłaszasz wyjątek? Kod case 2: echo "rozmiar pliku przekroczył wartość xMB.<br /><a href='java script:history.back(1)'>Wróć</a>"; break; html w klasie upload?! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek dwie ogólne uwagi:
1. Nie mieszaj języków (patrz: wywal polskie indeksy tablic). Angielski jest jedynym słusznym w takim miejscu. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) 2. Nigdy nie doprowadzaj do czegoś takiego: Tyle poziomów zagłębień to koszmar przy późniejszej pracy. Niemal zawsze da się to zamienić na coś w stylu: Pamiętaj, że wyrzucenie wyjątku przerywa wykonywanie bloku TRY. Co do Twoich pytań: 1. Nie jest ich za dużo. W każdym miejscu gdzie występuje błąd, który wystąpić nie powinien masz prawo, a wręcz obowiązek skorzystać z wyjątku. 2. Nie. 3. Nie powinieneś. Konstruktor służy przygotowaniu obiektu do pracy, nie wykonywaniu samej pracy. 4. To zależy. Jeżeli plik jest otwarty na przestrzeni "działania obiektu" to w destruktorze dobrze byłoby upewnić się, że plik zostanie zamknięty. Przy czym raczej powinna być osobna metoda do zamknięcia, użytkownik powinien zawsze ręcznie ją wywoływać, a destrukor mógłby co najwyżej w ostateczności zamykać. Coś w ten deseń:
I jeszcze kilka uwag: 1. Nazwa klasy powinna być rzeczownikiem, np. Uploader. Tworząc obiekt (new) tworzysz jakiś byt, a następnie każesz owemu bytowi wykonywać jakieś akcje, np. wgrać coś ($uploader->uploadSomething()) dlatego też nazwy metod powinny być czasownikami. Kod jest wtedy bardziej logiczny. 2. W PHP5 nie ma czegoś takiego jak "var". Masz trzy modyfikatory zasięgu: private, protected, public i to z nich powinieneś korzystać. 3. Nigdy nie powinieneś korzystać ze stanu globalnego (patrz $_POST, $_FILES). Te dane powinny zostać przekazane do obiektu z zewnątrz. 4. Akurat na kod błędu (1..7) masz ładne stałe, które są bardziej wymowne niż jakiś numerek. 5. Nigdy nie powinieneś mieć w kodzie takiej klasy żadnego ECHO. Jest błąd? To wywalasz wyjątek. Jakaś inna część aplikacji może go przechwycić i zrobić coś pożytecznego z nim (jak chcociażby wyświetlenie informacji użytkownikowi). 6. Nigdy nie stosuj bezpośrednio klasy Exception. Jest zbyt ogólna. Użyj bardziej wyspecjalizowanego typu. A jeżeli w SPL-u nie ma odpowiedniego, stwórz własny. 7. Jak już przechwytujesz wyjątek (blok CATCH) zrób z nim coś pożytecznego. Wyświetlenie treści wyjątku nie jest czymś takim. Co najwyżej całą aplikację możesz objąć blokiem TRY .. CATCH i tutaj wyświetlenie treści błędu ma sens - bo oznacza to, że aplikacja się wysypała i nic już nie da się zrobić. |
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc ! Crozin, Twoje uwagi okazały się bardzo pomocne. Zmieniłem nieco mój kod i obecnie wygląda on tak:
class.uploader.php
index.php
Mam teraz kolejne pytanie, czy poprawnie został użyty kod :
? Jednak dalej nie wiem, jak zmienić ten główny blok try-catch. Ponadto, jak Crozin wspomniałeś, nie powinienem stosować tablic globalnych, tylko je przekazywać do obiektu. W jaki sposób (przykładowo) mogę przekazać do obiektu tablicę $_FILES? @Spawnm: Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale teraz do konstruktora przekazuję nazwę $_FILES i jeśli jest to $_FILES['avatar'] to wystarczy że to do konstruktora przekażę. Czy źle zrozumiałem? Ponadto pozbyłem się wyjątku w udanej operacji, oraz kodu html. Dziękuję jeszcze raz za wszelką pomoc i proszę o kolejne uwagi. Pozdrawiam. P.S. Spawnm to Twoje 400 'Pomógł'. Gratulacje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam teraz kolejne pytanie, czy poprawnie został użyty kod : Tak. Generalnie o to właśnie chodzi.Jednak nadal pewne rzeczy są zrobione źle / w nienajlepszy sposób: 1. Zacznij korzystać z autoloaderów (jest wiele dobrych, gotowych rozwiązań). 2. Przykładaj większą uwagę do nazewnictwa. Nie ma to wpływu na działanie programu, ale zdecydowanie ułatwia korzystanie z niego. Zmienna $upload powinna raczej nazywać się $uploader w tym przypadku, $file (nazwa indeksu z tablicy $_FILES) jest dosyć myląca. W takim kontekście sugeruje ona raczej nazwę wgrywanego pliku czy coś takiego. 3. Jeżeli metoda checkType() jest wyłącznie do użytku wewnętrznego powinieneś ją oznaczyć jako niepubliczną. 4. Jak już wspomniałem: http://www.php.net/manual/en/features.file-upload.errors.php - to nieco oczyści kod. 5. Dlaczego metoda checkType(), której nazwa dosyć jasno wskazuje na to, że metoda sprawdza czy typ mime pliku jest odpowiedni zajmuje się jakimiś pierdołami w stylu sprawdzania błędów z $_FILES? To zadanie dla innej metody. 6. Komentarz chyba zbędny? 7. Nadal używasz bezpośrednio klasy Exception. Nie powinieneś tego robić. 8. $_FILES['...']['type'] nie jest wiarygodnym źródłem danych - może być dowolnie modyfikowane. W tej chwili nie ma problemu by wgrać przykładowo plik PHP przez ten skrypt. Cytat Jednak dalej nie wiem, jak zmienić ten główny blok try-catch. Przykład ilustrujący o co chodziło:
Cytat Ponadto, jak Crozin wspomniałeś, nie powinienem stosować tablic globalnych, tylko je przekazywać do obiektu. W jaki sposób (przykładowo) mogę przekazać do obiektu tablicę $_FILES? Tak jak masz obecnie nie jest najgorzej. Wątpię byś musiał się na chwilę obecną zamartwiać nad problemem uploadu pliku, który nie jest obsługiwany przez $_FILES, więc możesz zostawić jak jest.
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję, chyba jak na razie poprawiłem znacząco mój kod i wiem mniej więcej czym się kierować w dalszej nauce. Z Twoich wyliczeń zrobiłem prawie wszystko (oprócz punktu 1 i 8 ale o tym jeszcze doczytam / przemyślę). Dziękuję serdecznie za pomoc.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:35 |