![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykładowy kod z zbyt długim wierszem:
Nio i właśnie... tu podgląd kodu ma dodatkowy pasek przewijania, gdy kod jest zbyt długi... W jaki sposób dojść do czegoś takiego? (nie ukrywam, że długo przyglądałem się źródłu z podglądu tego posta, ale nie znalazłem rozwiązania) I z tąd moje pytanie: Jak zrobić by pokazywał się taki pasek przewijania? P.S. Błagam... nie bijcie ![]() Ten post edytował Bakus 23.06.2004, 17:50:39 -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zasadzie topic nadaje się bardziej na forum o HTML'u.
Powinieneś pokombinować z umieszczaniem kodu w znaczniku <div> i stylem overflow. Poszukaj w źródle tej strony słowa overflow potem zobacz w jakim stylu ono występuje poszukaj nazwy tego stylu i wszystko stanie się jasne ![]() -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2004 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
niekoniecznie
wordwrap()... -------------------- while(!$wakacje){ czekaj();
} if($wakacje){ yuppie(); } exit; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie teraz np. rozwalilo forum. Kod rozszerzyl cala strone.
A co do rozwiazania to Jojo ma racje najlepsze bedzie overflow . Przyklad I teraz masz diva o rozmiarze 300/300 i jak bedzie szerszy albo dluzszy tekst to dopiero wtedy pojawi sie scroll . -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra... problem rozwiązany... i jak się okazuje banalny :|
Jak się okazuje poprostu IE nie obsługuje overflow: auto; A cały czas wszystko testowałem pod IE... w mozilli wszystko działa jak trzeba ![]() ![]() @Jojo: tak zrobiłem na samym początku, ale forum miałem w mozilli, a skrypt w IE... z tąd "nie działanie" tego rozwiązania... ![]() ![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bakus: musze Cie zmartwic, IE obsluguje overflow: auto
![]() http://www.quirksmode.org/css/overflow.html Aczkolwiek fakt faktem, ze akurat powyzszy przyklad, nie wiedziec dlaczego, dzialac nie chce. --- Juz wiem... IE nie lapie tego jak DIV nie ma zdefiniowanej na stale szerokosci :/ -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale w przykladzie ktory podalem byla zdefiniowana i wys i szerokosc .
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I ów przykład działa.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
winą było nie zdefiniowanie stałej szerokości pola... teraz działa także w IE...
![]() @FiDO: dzięki za link - przyda się ![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2004 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dobra, a jak ktoś to odpali w NS4?
tam coś mi nie chciał divów za bardzo widzieć -------------------- while(!$wakacje){ czekaj();
|
|
![]()
|
|
Cytat(rze-X-nik @ 2004-06-22 09:28:52) dobra, a jak ktoś to odpali w NS4? Bedzie mial pecha... nie da sie supportowac calej historii przegladarek, bo kazdej brakuje co innego i trzeba by stosowac mnostwo hackow, ktore nie wiadomo czy dobrze byly by rozumiane przez obecne popularne przegladarki. Czasem ciezko jest nawet zrobic, zeby wszystko dzialalo chocby na w miare nowej Mozilli, Operze i IE6, a co dopiero jakby uwzgledniac tu starsze przegladarki. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
hehe rozmowa juz nie jest na temat php wiec moze by ja przeniesc do Postronie przegladarki :]
|
|
|
![]()
|
|
nie 3ba...
to właściwie jest temat także na php, bo czasem od przeglądarek zależy implementacja kodu... niedawno miałem przygodę z Firefoxem 0.9, to padding-right nie kontaktował, ale 0.8 działało jak trzeba a poza tym niektóre IE mają buraka, co uniemożliwia wyświetlanie stron z włączonym ob_start('ob_gzhandler') bez patchowania -------------------- while(!$wakacje){ czekaj();
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
A ja bym apelował o post zaczynający temat - strasznie rozciąga forum
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Puciek: apel przyjęty
![]() P.S. Zmień przeglądarkę... ![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 15:42 |