![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć
Mam coś takiego:
Wszystko super, ale jak to zrobić, żeby zawartość fulltexta traktowana była jak kod php (np. załóżmy full text zawiera: ) Jak to zrobić, żeby to było potraktowane jako kod? include nie zadziała w tym zakresie - można by kombinowac, żeby zawartość fulltext zapisywać w jakimś tymczasowym pliku i wtedy robić include, ale wydaje mi się, że powinna być jakaś prostsza metoda? Dzięki |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
http://php.net/manual/en/function.eval.php should be enough:)
A poza tym, to dwa razy się zastanów przed wykonywaniem takiego kodu, bo to poważna luka w zabezpieczeniu, jeżeli ktoś będzie miał możliwość dodawania rekordów do tej tabeli. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak, znalazłem już ten eval.
Oczywiście, bardzo poważna luka, ale zakładam dostęp do edycji tego wyłącznie przez uprawnionych użytkowników. Nie mam też chyba innego wyjścia - chcąc zrobić swoje rozwiązanie, które jest dość elastyczne (taki mały własny cms), i które przechowuje w bazie zarówno kod html jak i php Z drugiej strony właśnie podczas edycji takiego pola napotykam problem. Edytując je z poziomu textarea uzywajac znaku ' mam problem z UPDATEM (rozjezdza sie, bo napotyka ten znak) a używając znaku " metoda post już sama z siebie dodaje \ (czyli jest "\) a zatem jest problem np z zapisem takiego kodu:
bo jest problem z update takiego (wykrzacza się przez ')
bo zapisuje je jako:
i potem przy eval wyskakuje błąd Ten post edytował m-mike 3.08.2011, 09:26:56 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%)
|
stripslashes ?
Przed wrzuceniem do bazy: htmlspecialchars i przed eval: htmlspecialchars_decode A to powyżej profilaktycznie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Generalnie rzecz biorąc widzę ze nie za bardzo chcesz zabezpieczyć ten skrypt (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 21:32 |