![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem ,czy moje spostrzeżenia są,trafne ,ale z chwilą wysłania formularza ,żadne działania,które jeszcze wykonują się podczas wysyłania po stronie klienta ,chodzi głównie o js ,chyba nie mają już znaczenia,gdyż do tablicy post lub get(w zależności od metody wysłania) zostały zapisane wszelkie zmienne aplikacji.Czy tak aby nie jest?
![]() Ten post edytował Rid 2.08.2011, 12:36:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Trochę nie po polsku, ale jeśli dobrze zrozumiałem, to tak.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To znaczy,że najpierw wykonują się operacje po stronie serwera ,później po stronie klienta-czy to raczej działa niezależnie od siebie.
Próbuję jakoś to dokładniej zrozumieć. Ten post edytował Rid 2.08.2011, 12:35:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli wysyłamy coś do serwera (formularz) to js jak ma jakiegoś timeouta czy intervala włączonego to ciągle działa. Tak bynajmniej zauważyłem. Wysyłałem np zdjęcie na serwer i w międzyczasie wyskakiwały np alerty. Natomiast nie będą działały żadne rzeczy uruchomione po wciśnięciu submit i rozpoczęciu wysyłania (chyba?)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Może dam taki przykład:
Funkcja zeruje wartość pola tekstowego podczas wysyłania formularza ,i wysyła tą wartość ajaxem na serwer bez przeładowania strony. I teraz jeśli zrobię coś takiego:
Jeśli jak zrobię:
-to wartość pola tekstowego Pole będzie wyzerowana. Sesja zapisuje się do tablicy asocjacyjnej request z tego co przeczytałem,wszelkie zmienne do tablicy asocjacyjnej Post (w zależności od metody wysyłania formularza).Podczas przesyłania formularza sesja zostaje utworzona i przepisana jej wartość,jednak już jakiekolwiek nadpisanie zmiennej przy wysłaniu formularza nie daje rezultatu. Zastanawia mnie dlaczego tak jest? ![]() Ten post edytował Rid 2.08.2011, 14:50:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Same byki...
Jak chcesz pobrać zawartosc pola do zmiennej i je wyzerować to nie: var opis = $jq("#Pole").val(''); a: var opis = $jq("#Pole").val(); $jq("#Pole").val(''); To też jest ciekawe: if (!($_POST)) { if (isset($_POST['Opis'])) { $phpvar=$_POST['Opis']; }} Tłumaczę Twoj kod: Jeśli post nie istnieje to jesli istnieje Opis w poście to zrób coś tam... Totalny bezsens. Równie dobrze można napisać: Jeśli nie istnieje koszyk, ale jeśli istnieje jabłko w koszyku, to zjedz jabłko... Poza tym w php dobierasz się do Opis, ale ajaxem wysyłasz Opisy. Podsumowąc: patrz co piszesz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat Same byki... Pisałem od ręki ![]()
Ten post edytował Rid 2.08.2011, 17:13:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
wskaż palcem to zamiast przyjąć do wiadomości to palca ci utną....
Cytat if (!($_POST)) {.....................-jeśli formularz nie został wysłany(ajax przesyła bez przeładowania),to zrób to: Poznaj podstawy ajaxa, zrob parę testów, zrob sobie print_r($_POST); na ajaxie potem się kłóć.Nawet gdybyś miał rację, gdyby ajax nie wysyłał posta, to jakim cudem te warunki mają działać: if (!($_POST)) { if (isset($_POST['Opis'])) { Przecież one się nawzajem wykluczają! Jak nie istnieje POST to nie istnieje nic w POST bo POST nie ma. Przypowieść o koszyku i jabłku jest aż tak trudna? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie,jak mówiłem robiłem od palca:
Teraz ,już chyba sensowniej. Ten post edytował Rid 2.08.2011, 18:23:45 |
|
|
![]()
|
|
Cytat ak mówiłem robiłem od palca: Jak palcem robisz to nie myślisz? Bo moja kilkuletnia córka wie, że jak nie ma koszyka to nie wyciągnie jabłka z koszyka ![]() Coś ty się tego posta przyczepił? Czemu nie zrobisz po prostu: if (isset($_POST['Opis'])) { $phpvar=$_POST['Opis']; } -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chyba ,nie widzi Pan ,że Ajax przesyła metodą Post zmienną podczas wysyłania formularza.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Widzę, ale Ty chyba wyłączyłeś totalnie myślenie i dalsza dyskusja z Tobą dzisiaj nie ma sensu ![]() ![]() ps: nospor a nie żaden Pan. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Długo czytałem i stwierdzam ,że ten kod jest prawidłowy:
1.
Metoda $_SERVER['REQUEST_METHOD'] != 'POST' -nie bierze pod uwagę requestu ajaxowego przesyłanego metodą POST,gdyż i tutaj cytat: Cytat "Request ajaksowy", to także oczywiście "request HTTP", tyle, że obsługiwany przez klienta w wyjątkowy sposób. ,tak więc nie jest prawdą,że: Cytat if ($_SERVER['REQUEST_METHOD'] != 'POST') { if (isset($_POST['Opis'])) { Przecież one się nawzajem wykluczają! Trzeba sobie zdać sprawę,że to dwa różne requesty,request ajaxa i request serwera. Chyba sądzę nonspor,że to Pan powinien tutaj zajrzeć Ten post edytował Rid 2.08.2011, 19:31:15 |
|
|
![]()
|
|
Mistrzu, po tym co ty ty zmanipulowałes:
Cytat if ($_SERVER['REQUEST_METHOD'] != 'POST') { if (isset($_POST['Opis'])) { Przecież one się nawzajem wykluczają! Nie dyskutuję już z Tobą więcej Panie manipulancie cudzych wypowiedzi. Przekręciłeś moje zdanie. Moje zdanie brzmiało tak: Cytat if (!($_POST)) { if (isset($_POST['Opis'])) { Przecież one się nawzajem wykluczają! To po pierwsze. A po drugie, nie obraź się, ale z myśleniem u CIebie cieńko i wszelkie próby wyjaśnienia ci prostych rzeczy spełzają na niczym.Szkoda więc mojego czasu na tłumaczenia prostych rzeczy, które dzieci rozumieją. I po trzecie: nawet wypowiedź, którą zmanipulowałeś, nadal jest prawdziwa. DLa własnego dobra: nie rozumiesz tego co czytasz, sprawdzaj więc w praktyce te banalne kody które próbujesz wcielić w życie. Wyświetl sobie $_SERVER['REQUEST_METHOD'] , sprawdź co to zawiera, gdy jest form, gdy jest get, gdy jest ajax wysyłany postem - potem dyskutuj. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 17 Dołączył: 11.12.2010 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rid, przetłumacz sobie ten swój wspaniałomyślny i zarazem fenomenalny pomysł na pseudokod. Pozwól, że będzie lepiej jak zrobie to za ciebie:
Jeżeli ta tablica nie istnieje, to jak ma istnieć jej pole/komórka ? Nie widzisz że to tak jak: Jeżeli nie masz patyka to obgryź z niego korę ![]() Bez urazy Ten post edytował zamper 2.08.2011, 19:55:10 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
To ja powiem tak:
Pisałem $_POST to mi Pisałeś bajkę o koszyku i jabłkach. Pisałem $_SERVER['REQUEST_METHOD'] != 'POST' to znowu Pisałeś mi tą samą bajkę z jabłuszkiem i koszykiem. Tak więc stwierdziłem ,że nie ma u Pana żadnej różnicy w obu tych poleceniach,dlatego pozwoliłem zmanipulować sobie Pańską wypowiedź-"taka moja,bajeczne stwierdzenie". Nie umie Pan zargumentować swoich wypowiedzi tylko bajki opowiada. Ja ten kod przerabiałem z c#,który u mnie doskonale funkcjonuje,nie wklepywałem go tylko przerobiłem na PHP, mniej więcej z tym co mam,aby większość ludzi na tym forum miej więcej wiedziała o co chodzi. Nie otrzymałem od Pana, żadnej sensownej odpowiedzi na nurtujący mnie problem, tylko bajeczki. Niektórzy po prostu mają talent do krytyki i do bajkopisarstwa. Jedyną sensowną odpowiedź udzielił mi erix za co mu dziękuję. Temat do zamknięcia. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie umie Pan zargumentować swoich wypowiedzi tylko bajki opowiada. Bo widzisz, do Ciebie proste fakty nie docierają. Myślałem więc, że dotrę do Ciebie przez przypowieść - może ta forma byłaby dla Ciebie bardziej przyswajalna. Skoro rozumie ją moje dziecko, sądziłem że i ty zrozumiesz. Ale widzę nawet ta forma nie jest dla Ciebie przyswajalna.Cytat Ja ten kod przerabiałem z c#,który u mnie doskonale funkcjonuje,nie wklepywałem go tylko przerobiłem na PHP I kto tu bajki opowiada.... Cytat Nie otrzymałem od Pana, żadnej sensownej odpowiedzi na nurtujący mnie problem W moim pierwszym poście wskazałem ci 3 błedy jakie popełniłeś. Nie moja wina, że nie rozumiesz prostych rzeczy.Cytat Temat do zamknięcia. SIe robi.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 04:00 |