![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2010 Skąd: Dessau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja mkdir() pomimo treści
nie nadaje praw, dlatego postanowiłem poczytać manuala i... problem w tym, że chmod 0777 nadaje prawa ale logując się do FTP operacje na plikach wciąż może wykonywać apache, kiedy inne katalogi również mają 777 (tym razem nadany przez FTP) ale "ich właścicielem" jestem ja... Jest opcja, aby to zmienić czy muszę za każdym razem logować się na FTP? Ten post edytował ReBeLs513 31.07.2011, 23:06:57 -------------------- Przypomnij o "+", jeśli mi pomogłeś a nie zapunktowałem :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co chcesz osiągnąć?
logicznym jest, że proces apache, mający użytkownika apache, nadaje prawa jako ów użytkownik, a nie Ty ![]() jeśli chcesz potem zapisywać do tego katalogu poprzez skrypt php, to wszystko będzie działac, ale własnie, co chcesz osiągnąć? -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2010 Skąd: Dessau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działać działa ale potem muszę każdy katalog z plikiem przywracać do mnie jako właściciela, bo nic przez DirectAdmin'a nie mogę zrobić
-------------------- Przypomnij o "+", jeśli mi pomogłeś a nie zapunktowałem :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie testowane:
jeśli masz dostęp przez SSH powinieneś móc się połączyć za pośrednictwem php z serwerem poprzez SSH, tam zalogować się na siebie i wydać komendę chmod na wybranym pliku/katalogu powinno działać, ale napewno będzie narzut czasowy utworzenia połączenia itd. być może przez zwykłe ftp też się da to zrobić ![]() -------------------- :]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:32 |